MEDIA. Efter att ha läckt användaruppgifter till ett analysföretag stäms nu Facebook av amerikanska och brittiska advokatbyråer.

Juden Mark Zuckerberg är vd för Facebook.

Det judiska företaget Facebook stäms nu av advokatbyråer i USA och Storbritannien. I stämningsansökan står bland annat att man missbrukat användarnas uppgifter. Under 2014 ska Facebook ha läckt data från över 70 miljoner användare till analysföretaget Cambridge Analytica, som senare användes i Brexitkampanjen samt i det amerikanska presidentvalet.

Det hela började med att ett systerföretag till Cambridge Analytica, Global Science Research Limited, skapade en app med ett personlighetstest som personer kunde logga in på med sina Facebook-användaruppgifter. När de loggade in på appen och svarade på ett antal frågor kunde appen skörda användaruppgifter från alla deras Facebookvänner. Totalt genomförde ungefär 270 000 Facebookanvändare personlighetstestet, vilket resulterade i att appen kunde skörda användaruppgifter från cirka 72 miljoner Facebookkonton.

— De anklagade har kränkt Facebookanvändarnas mänskliga rättigheter till integritet, och som om det inte vore nog kan de ha underminerat den demokratiska processen. Det här fallet kommer förhoppningsvis försäkra att något liknande aldrig händer igen i framtiden, säger Jason McCue, företrädare för de brittiska Facebookanvändarna.

Inte heller Richard Fields från den amerikanska advokatbyrån Fields PLLC skrädde med orden när han berättade om stämningsansökan.

— Facebook har tjänat miljarder dollar på att sälja annonser som riktar sig till dess användare, och i det här fallet tjänade man miljoner på att sälja annonser till politiska kampanjer som utvecklade annonserna med hjälp av personliga uppgifter från Facebookanvändare. Det är oacceptabelt, och de måste ställas till svars, säger Fields.

Om Facebook anses skyldiga av domstolen kan det röra sig om 1000 dollar i ersättning till varje enskild drabbad användare, vilket skulle resultera i ett totalt skadestånd på drygt 70 miljarder dollar. Facebook själva nekar till anklagelserna.

Källa:
Facebook and Cambridge Analytica face class action lawsuit


  • Publicerad:
    2018-04-10 20:10