DJURHÄLSA. För säkerhets skull höjs skyddsnivån för fågelbesättningar även i Sverige.

Vacker, frisk fågel. Foto: Shootingstar22 (Bing Creative Commons).

I Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Danmark har flera fall av fågelinfluensa, H5N8, rapporterats, skriver SVT Nyheter.

Jordbruksverket har därför valt att höja skyddsnivån för alla fågelbesättningar från en tvåa till en trea. Detta innebär att fåglarna ska hållas inomhus, så att smittan inte sprids till vilda fåglar.

— Viruset har hög dödlighet hos fåglar. Får man ett utbrott får det stora konsekvenser och förutom att många fåglar blir sjuka och dör, kan det leda till bland annat handelsrestriktioner, säger Lotta Hofverberg som är chef för smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket, till SVT Nyheter.

— Hittar man döda fåglar i naturen vill vi ha in dem för undersökning, säger Malin Grant som är epidemiolog på Statens Veterinärmedicinska anstalt till SVT Nyheter.

I Sverige har ingen människa någonsin blivit smittad av fågelinfluensan H5N8.

När människor blivit sjuka av andra former av fågelinfluensa, har det skett på fågelmarknader eller om de har tamfåglar hemma eller på jobbet som är sjuka.

Symptomen på sådana äldre kända former av fågelinfluensa är milda, som ögoninfektion eller influensa. Men den som smittas kan också få problem med luftvägarna, och feber, hosta och känna sig andfådd.

Fågelinfluensa sprids inte mellan människor.


  • Publicerad:
    2020-11-09 14:00