BROTT Den man som greps och åtalades för att ha bränt ned Gävlebocken döms nu till fängelsestraff.

Strax efter invigningen av Gävlebocken brändes denna ned, efter att i ett antal år ha sluppit gå detta öde till mötes.

Bocken, som är byggd av halm kring en trästomme, har genom åren blivit en måltavla för pyromaner och det verkar ha blivit något av en tradition att bränna ned den.

Denna gång greps dock en misstänkt gärningsman, en 39-åring som saknar fast adress men som uppges vara hemmahörande i Kalmar.

Han hade då sot på händerna och hade blivit iakttagen av vittnen då han bytte kläder. Dessutom hade en person som har stora likheter med mannen fastnat på övervakningsfilm från området.

Gävle tingsrätt om skuldfrågan:

Av den film som åklagaren spelat upp samt baserat på de fotografier som lagts fram konstaterar tingsrätten att det finns stora likheter mellan den person som tänder eld på halmbocken och [tilltalad].

Jämförelse mellan fotografierna och filmen och de kläder han hade på sig vid avvisitering på polisstationen pekar i samma riktning.

Kalle Eskilssons tydliga, trovärdiga och tillförlitliga vittnesmål visar att [tilltalad] vid gripandet tog upp frågor om tändare och att bockarna brunnit, innan polisen hade nämnt något om varför han greps.

Kalle Eskilsson har dessutom berättat att [tilltalad] var sotig på händerna och luktade ”eldsvåda” och fotogen.

Väktaren Miranda Sjöstedt har berättat att hon träffade [tilltalad] (som hon kände igen till namn och utseende sedan dagen före) vid parkeringen vid slottet. Han var jordig och smutsig samt skrek att han inte hade någon tändare.

Gävle tingsrätt, B 4141-21

Bland annat på grund av detta bedömer tingsrätten att mannen är skyldig till brottet. Han döms till 6 månaders fängelse för grov skadegörelse och ska betala 109 000 kronor plus ränta till Gävle kommun.