UKRAINA Ett fängelse där framförallt medlemmar från Azovbataljonen hölls som krigsfångar i Folkrepubliken Donetsk har bombats. Enligt uppgifter från separatistrepubliken har 53 dött och 75 skadats i attacken.

Det var under fredagsmorgonen som en byggnad strax utanför byn Yelenovka i Folkrepubliken Donetsk (FRD) träffades av en eller flera missiler. Byggnaden var ett fängelse med krigsfångar och ska ha huserat hundratals soldater från Azovbataljonen som tillfångatogs i samband med att stålverket Azovstal kapitulerade i staden Mariopul.

”Det var en direkt träff mot en byggnad med fängslade. Reslutatet är nu 40 döda och 130 skadade”, skrev DFR:s biträdande informationsminister Daniil Bezsonov på Telegram efter attacken.

Ukraina hävdade strax efter detta att det i själva verket var Ryssland som beskjutit sina egna allierade och i ett pressmeddelande skriver landets president Volodomyr Zelenskyj att attacken var ”ett medvetet ryskt krigsbrott, ett medvetet massmord av ukrainska krigsfångar”.

Enligt Zelenskyj har frågan om attacken i Yelenovka tagits vidare till USA och FN:s säkerhetsråd så att ”Ryssland inte ska kunna ljuga något mer”. Zelenskyj avslutar uttalandet med att önska ”evig ära till alla som förintar dessa ockupanter”.

Spår av amerikanska raketer i ruinerna

Men Folkrepubliken Donetsk säger sig ha belägg för att det amerikanska raketartillerisystemet HIMARS användes när byggnaden besökts. Detta bekräftas av en utredningsgrupp från Ryska federationens utredningskommitté som skickades till platsen under fredagen. Dessa säger sig ha hittat spår av raketer från ett HIMARS-system i byggnaden, skriver PBS News.

Det ryska utrikesministeriet anklagar nu Ukraina för att medvetet ha bombat byggnaden i syfte att ”hota” tillfångatagna ukrainska soldater att inte lämna ut information till fienden. Folkrepubliken Donetsk är inne på samma spår och hävdar att det var Ukraina som insisterade på att krigsfångarna skulle placeras i just Yelenovka.

— Det diskuterades, det var deras förslag. Alltså, de visste mycket väl var de fängslade hölls fångna, enligt deras egna önskemål. Detta är hur cyniskt de tog livet på 50 av sina egna befälhavare och soldater, säger FRD:s ombudsman för mänskliga rättigheter Darya Morozova i en kommentar till tidningen Izvestia.

Eduard Basurin, som är talesperson för FRD:s väpnade styrkor, går så långt som att anklaga Kievs politiska ledarskap för att ha beställt attacken. Enligt Basurin kom attacken ”efter att ukrainska krigsfångar börjat tala om brott som de begått på order av sina befälhavare”.

— Jag vill poängtera att inte ens bristen på ammunition stoppade dem från att tysta munnarna på de ukrainska krigsfångar som börjat berätta om hur de dödat, var de dödat och varför de dödat civilbefolkningen, basunerade Basurin under en pressträff.

Å andra sidan hävdar Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Zelenskyj, att de ukrainska fångarna fördes till byggnaden bara dagar innan attacken. Han menar vidare att syftet med attacken var att ”diskreditera Ukraina inför sina partners” och ”stoppa framtida vapenleveranser”.

USA har inte velat kommentera uppgifterna om att deras raketartillerisystem använts för att beskjuta fängelset.

— Vi har helt enkelt inte nog med information för att kommentera dessa väldigt initiala rapporter adekvat, säger John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd.

Den uppdaterade siffran under lördagen är att 53 dödats och 75 skadats i attacken.