HUMOR. Nordfront listar här upp fem överlevare och deras fantastiska berättelser som utmanar såväl fysik som logik, men som dragit in en och annan slant när de berättats i bestsellers och genom föreläsningar.

BILD1

När man läser om andra världskrigets fasor, förintelsen och alla överlevare som nästan mördades får man ibland intrycket att rent av alla överlevde. Vi sköljs över av den ena mer spektakulära överlevnadshistorien efter den andra. Jag har här sammanställt en lista på fem överlevare som tar den så kallade förintelsen till nya fantastiska nivåer och utmanar vad man trodde var omöjligt.

5. Klaus Sterm blev hämtad i april 1943 av Gestapo och fick åka boskapsvagn till Auschwitz. De följande två åren arbetade Klaus i sex olika läger och överlevde flera så kallade dödsmarscher. Han var nära döden massor med gånger och till slut var Klaus så undernärd och utarbetad att hans ansikte blev alldeles svullet. Den hemskaste dagen var när han stod i kön till gaskammaren och skulle förintas ihjäl. Men tack vare att Klaus var så undernärd och uppsvullen tyckte en SS-vakt att han såg frisk och välmående ut, så han klarade sig från att gasas ihjäl. När amerikanerna kom och befriade lägret låg den dödsdömde och dödssjuke Stern på sjukan med tyfus, i samma säng som tre andra lika dödssjuka, utmärglade och dödsdömda judar. Klaus Stern reste runt  i skolor fram till sin död 2013 och berättade om sin hemska tid åren under 1943-45.

Klaus Sterm överlevde gaskammaren när hans uppsvullna och undernärda ansikte lurade SS-bödeln att tro att Klaus var frisk, kry och arbetsför.

Klaus Sterm överlevde gaskammaren när hans uppsvullna och undernärda ansikte lurade SS-bödeln att tro att Klaus var frisk, kry och arbetsför.

4. Leon Litvack är en så kallad andra generationens överlevare. Han reser runt i skolor och håller föredrag. Han berättar om sin pappa som överlevde sju olika läger och hans mamma Pola som överlevde två nazistiska ihjälgasningar genom att hoppa ut genom ett fönster i gaskammaren. Leon berättar sina föräldrars fantastiska berättelse för att lära elever det hemska med antisemitism, fördomar och rasism.

Pola Litvack öppnade gaskammarens fönster och klev ut till livet, två gånger.

Pola Litvack öppnade gaskammarens fönster och klev ut till livet, två gånger.

3. Agi Laszlo fick likt Klaus åka godsvagn till Auschwitz. Väl framme beordade Mengele Agi till den vänstra kön. Som vi alla vet ledde den vänstra till de nazistiska specialduscharna där alla judar gasades ihjäl. Men den lilla modiga Agi ville inte bli förintad så hon sa bestämt nej och Mengele blev så paff av att en jude sa ifrån så hon fick leva. Denna procedur ska dessutom mirakulöst ha fungerat två gånger. Även Agi reser runt och föreläser för studenter med sina fantastiska berättelser.

Agi Laszlo, en liten judinna med skinn på näsan som bestämde sig för att inte gasas ihjäl. Bilden är tagen kort efter att Agi "befriades".

Agi Laszlo, en liten judinna med skinn på näsan som bestämde sig för att inte gasas ihjäl. Bilden är tagen kort efter att Agi ”befriades”.

2. Rebecca Bau skickades till Auschwitz för att förintas vilket hon snillrikt undvek hela tre gånger. Då hon skulle förintas första gången bytte hon bara plats till kön med folk som inte skulle gasas ihjäl. Detta trick gick även bra den andra gången, den tredje sa dock Mengele till henne, men då hade hon menstruation så hon slapp att bli förintad. Det kan även tilläggas att Rebecca Bau gifte sig med Joseph Bau under sin lägervistelse, något som Steven Speilberg använder i sin Hollywoodproduktion, Schindlers List. Joseph Bau blev efter kriget en pionjär inom israelisk film och det man i USA kallar den kulturella avarten ”förintelsekonst”.

Paret Bau, enligt tidningen Haaretz vann de över Hitler med kärlek, kyssar och en vigsel.

Paret Bau, enligt tidningen Haaretz vann de över Hitler med kärlek, kyssar och en vigsel.

1. Yanina Cywinska togs till Auschwitz då hon var blott tio år. Här såg hon nazister gå runt med resväskor gjorda av judeskin och de berömda lampskärmarna. Hon såg folk som tvättade sig med tvål gjord av judar och hur nazisterna gjorde hemska experiment på folk där de bland annat drog ut naglar och ögon. Hon såg föräldrar döda sina egna barn för att överleva och hon tvingades arbeta inom ”Sonderkommando”, det vill säga de som släpade ut liken ur gaskamrarna efter varje gasning och kremerade dem.

En dag när hon utförde denna hemska syssla blev hon väldigt chockad då hon märkte att hon drog ut sin egen mor ur gaskammaren. En annan dag red det in en elak tysk kvinna på en häst. Kvinnan sa att Yanina var värdelös och att gaskammaren var för bra för henne och sparkade ut alla utom tre av Yaninas tänder. Detta upprepade den hemska ridande nazisten även dagen efter.

När nazisterna till slut bestämde sig för förinta Yanina fick hon först tillsammans med flera andra, gräva en enorm massgrav. Detta tog fem hela dagar av hårt arbete utan vare sig vatten eller mat. Därefter skulle nazistbödlarna skjuta stackars Yanina men hon gömde sig bakom en kvinna med ett spädbarn så de mordiska nazisterna missade henne. Dödsnazisterna beslöt sig för att gas nog var ett bättre sätt att döda Yanina på och väl inne i gaskammaren höll hon sin egen fars hand när han dog, Yanina överlevde mirakulöst gasningen för att hon hamnade under massa andra lik så gasen inte kunde nå henne. Yanina hävdar även bestämt att det inte var Zyklon-B utan kolmonoxid som användes. Yanina åker även hon runt i skolor och berättar sin historia så vi aldrig ska kunna glömma och hon har även skrivit en bok om sina otroliga upplevelser.

Yanina Cywinska, lurade döden på ett sånt sätt som bara en förintelseöverlevare kan.

Yanina Cywinska, lurade döden på ett sånt sätt som bara en förintelseöverlevare kan.

Ursprungligen publicerad 2016-07-21.


  • Publicerad:
    2020-01-27 08:03