INRIKES. Statsepidemiolog Anders Tegnell hävdade i en diskussion i SVT Aktuellt under gårdagen att skyddsutrustning inom vården inte hjälper, utan att det rentav kan vara farligt att tro att sådan hindrar smitta.

Statsepidemiolog Anders Tegnell varnar nu för användning av skyddsutrustning med syftet att förhindra coronasmitta. Enligt ett uttalande från Tegnell i gårdagens SVT Aktuellt ska det inte spela någon roll om man har skyddsutrustning eller inte och att det rentav är ”väldigt farligt” att tro att skyddsutrustningen hindrar smitta.

På frågan från programledaren ”Om det är så osäkert om man smittar utan symptom, är det en poäng då att ta det säkra före det osäkra och se till att folk som jobbar inom äldrevården har mera skyddsutrustning?” svarade Tegnell:

— Det är väldigt farligt att tro att skyddsutrustning hindrar någonting.

Inslaget som ligger på SVT Play ska sedan ha fått undertexter med en annan innebörd än vad statsepidemiologen verkligen sade.

Under senaste tiden har minst två personer inom vården dött i covid-19 i Sverige, detta sedan Folkhälsomyndigheten sänkt kraven på skyddsutrustning i vården. Det kritiserade beslutet har fattats i strid med internationella rekommendationer och misstänks bero på den begränsade tillgången på skyddsutrustning i Sverige.

I Sverige, till skillnad från våra grannländer, valde politikerna som bekant att skrota de beredskapslager med läkemedel, mat, drivmedel och skyddsutrustning, däribland andningsmasker, som fanns innan landet gick med i globalistprojektet EU. År 2014 beslutade MSB att andningsskydden skulle avvecklas och därefter brändes maskerna upp på regeringens order.

Stefan Löfvens regering som varit medvetna om problematiken har ändå inte agerat utan endast låtit tillsätta ännu en utredning.

Källa:
Anders Tegnell: ”Väldigt farligt att tro att skyddsutrustning hindrar någonting”


  • Publicerad:
    2020-04-15 20:55