USA Just nu hålls rättegången mot afrikanen Darrell Brooks, som åtalats för att ha mördat sex vita personer under en julparad i Wisconsin. Brooks val att försvara sig själv ledde till många farser och ytterligare lidanden för attackens offer och vittnen.

Rättegången mot den antivita afrikanen Darrell Brooks, som är misstänkt för att ha mejat ner vita människor med sin röda cityjeep under en julparad i Waukesha, Wisconsin, startade den tredje oktober och är i skrivande stund inne på sin nionde dag.

Domstolsförhandlingen föregicks av etablissemangets försök att tysta ner och dölja Brooks antivita retorik och att försöka få Brooks frikänd genom att klassa honom som psykiskt sjuk vid tillfället för attacken. Den 20 juni meddelade dock Brooks advokater enligt Milwaukee Journal Sentinel att hans yrkan på att klassas som psykiskt sjuk dras tillbaka och att Brooks anser sig oskyldig till attacken. Brooks åtalas för sex mord och sjuttioen andra åtalspunkter knutna till attacken på julparaden.

Brooks, som har valt att sköta sitt eget försvar, inledde sin juridiska karriär med att redan under den första rättegångsdagen orsaka ett stort antal förseningar och bli utkastad ur rättssalen två gånger. Enligt Justice Report förnekade Brooks att han känner igen sitt eget namn, krävde bevis på att han är amerikansk medborgare och klagade på att arbetet med att försvara sig själv är ”för mycket pappersarbete”.

Skrek och tog av sig kläderna

Brooks fortsatte följande dag att skrika, avbryta och obstruera domaren Jennifer Dorow. Dorow valde av dessa anledningar på den tredje dagen att flytta Brooks till ett intilliggande rum och låta honom delta via videolänk. Inom femton minuter stänge Dorow av ljudet för Brooks då han fortsatte avbryta och trotsa rätten.

Brooks fortsatte den tredje dagen med att hota att slå sönder föremål och att vandalisera rättssalen när han inte fick sin vilja igenom. Återigen fick han avlägsnas till ett intilliggande rum där han tog av sig sin tröja och stod med bar överkropp med ryggen vänd mot kameran.

Värt att notera vid denna tidpunkt är också att när åklagarsidan sent på dagen presenterade sitt öppningsanförande, verkade de noggrant undvika Brooks tidigare antivita uttalanden och aktiviteter.

Antivita motiv döljs av media och polis

Brooks sägs enligt polis och media ha flytt från ett knivslagsmål och således under flykten ha kört in i paraden av misstag. Men när National Justice Partys och Media2rise reportrar själva frågade Brooks per telefon om detta en vecka efter attacken blev svaret att han ”absolut inte” flydde från något slagsmål.

Den fjärde dagen verkar mest ha bestått av mer av samma typ av juridisk taktik av modellen skrik och avbrott från Brooks för att på den femte dagen mest bestå av en rad protester, vilka alla avslogs av domare Dorow. Brooks hade även av oklara anledningar insisterat på att han skulle ta ett covidtest och vägrade sedan att presentera resultatet från testet varpå Dorow återigen avlägsnade Brooks från rättssalen. Via videolänk kunde han sedan höras skrika utanför bild när vakterna tyglade honom i det intilliggande rummet. När Brooks fick återvända till rättssalen verkade han gråta och förklarade för domaren att han ”bara är lite känslosam just nu”.

Den sjätte dagen öppnade Brooks med en ursäkt till rätten och juryn för sitt tidigare beteende.

— Jag blev inte uppfostrad på det viset, och jag är skyldig er, ärade domare och rätten en ursäkt, hävdade den åtalade afrikanen.

Brooks hade även iklätt sig en kostym istället för den orangea fångdräkten han tidigare hade framträtt i. Han protesterade mot ögonvittnesuppgifter med argumentet att de är ”hörsägen”, vilket av domare Dorow sades vara falskt och således blev hans otaliga protester avslagna.

Brooks fick i egenskap av sin egen försvarare själv förhöra ögonvittnen och offren för attacken som framträdde i rätten. Att hamna öga mot öga mot sin misstänkte förövare och tvingas interagera med denne skapade starka känslor i vittnesbåset. Brooks ska dock inte ha visat några känslor eller någon hänsyn till de offer och ögonvittnen som deltog i förhandlingen, skriver Justice Report. Inte heller visade han några tecken på att bli berörd av deras vittnesmål.

Däremot ska Brooks bland annat ha förolämpat vittnen och offer med anklagelser om att de ger ”överdrivna utlåtanden”. Han ska dessutom ha hållit uppemot femtio minuter långa utläggningar om medborgarskap. Det framkom vidare att Brooks anser att staten Wisconsin saknar juridisk makt över honom och därmed också rätten att åtala honom. Brooks frågade också domare Dorow om hon har ”haft ett telefonsamtal” eller ”ätit middag” med staten Wisconsin.

I ett av vittnesförhören ställde Brooks frågan ”Vore det rimligt att anta, att om jag sätter på dig en ögonbindel så kan du inte identifiera offret på bilden?” till ett ögonvittne.

Inget dödsstraff för den misstänkte massmördaren

Det yngsta offret, 8-åriga Jackson Sparks som deltog i paraden med sitt basebollag, avled på sjukhus av sina skador kort efter attacken. Han var en av sex dödsoffer under attacken som Brooks sägs ha legat bakom.

I delstaten Wisconsin finns inte dödsstraff i straffskalan sedan 150 år tillbaka varför livstids fängelse är det troliga utfallet ifall Brooks döms. Nordfront kommer att fortsätta följa ärendet och återkomma när domen förkunnas.

Nordfront kan också rekomendera NPJ och Media2Rises dokumentär om fallet: