Israel tar mark i Syrien
2024-12-09 12:00
JUDISKT INFLYTANDE. Judinnan Fay Stender kämpade för svartas rättigheter i medborgarrättsrörelsens USA. Med tiden skulle hon bli desillusionerad och flera erfarenheter rikare.
Av Karl Nemmersdorf, ursprungligen publicerad på The Occidental Observer. Andra delen av artikeln kan läsas här.
George Jackson och ”Bröderna Soledad”
Under tiden mötte Fay Stender George Jackson.
Huey Newton hade berättat för Fay om George Jackson och frågat om hon kunde hjälpa honom. Jackson (vars familj hade återvänt till Kalifornien) avtjänade ett livstids fängelsestraff i Soledadfängelset, enligt hans anhängare på grund av ett rån vid vilket han tillskansat sig 70 dollar.
Sanningen var något annorlunda. Han hade begått en lång rad rån och inbrott, och Kaliforniens rättsväsende hade slutligen satt ned foten och dömt tonåringen till mellan ett år och livstids fängelse.
Han skulle ha kunnat komma ut efter ett år eller två, om han hade uppfört sig. Det gjorde han inte. Han och en polare bildade ett fängelsegäng, drev en spelring, sålde knark och sprit, och trafikerade homosexuella interner. Han slogs med vakter och misshandlade andra fångar. Fängelseledningen bedömde att han var en våldssociopat. Följaktligen förlängdes hans påföljd hela tiden, och han spenderade åratal i isoleringscell.
Jackson var intelligent och bra på att uttrycka sig. Liksom Cleaver hade han revolutionär litteratur – Marx, Lenin, Mao, Fanon – och han skrev mycket. Han ansåg att Amerikas svarta var en ”koloniserad” befolkning (en idé han hämtat från Weathermen); att ”landets institutioner var beroende av deras fortlöpande förslavning och underkuvande; och att denna situation endast kunde åtgärdas med beväpnad, våldsam revolution.”
Samtidigt som hans längtan efter våldsam revolution var äkta, bekände han sig till marxismen som sin ”tro”. Jackson var en ledare och en duktig organisatör, och han bildade en grupp med hängivna följare.
I mitten av januari 1970, kort innan Newton berättat för Fay om honom, hade Jackson mördat en vit fångvaktare. Det var hans svar på att tre vita fångvaktare hade dödat tre svarta män som slogs mot vita på en fängelserastgård.
Jackson och två andra åtalades för mordet och blev berömda under benämningen Soledadbröderna, efter att den subversiva publicitetsmaskinen hade satts igång.
Fay besökte Jackson på Soledad tidigt i februari. Han talade med henne med en spelad blyghet och hennes ”hjärta smälte”. Hon kände omedelbart en stark attraktion till honom och bestämde sig för att ta sig an hans fall.
Hon satte ihop ett advoktat-team, Soledadbrödernas försvarskommitté, och arbetade nästan dygnet runt. En del av hennes vänner log åt hennes bedyranden att detta projekt (nu) var det viktigaste i världen.
Hon gav ut en pamflett: ”Tre unga svarta interner…kan snart komma att mördas av Kaliforniska staten…De är oskyldiga. Deras rättighet att få en rättvis rättegång förstörs medvetet och systematiskt av fängelseledningen…De kommer att skickas till gaskammaren om vi inte agerar för att stoppa denna orättvisa.” Det var en typisk Stendersk utgjutelse: Bokstavlig hysteri.
Fay intervjuade många Soledadfångar i samband med fallet Jackson. Få av dem hade någon kännedom om mordet men alla hade personliga problem att dela med sig av. Fay trodde varenda ord de sade, och hon tänkte initiera en stor kriminalvårdsreform.
Denna reform gick hand-i-hand med hennes uppfattning om revolution. Fay var övertygad om att fångarna ”skulle komma att bli förtruppen i den sociala revolutionen”.
Hon ”anammade behovet av social revolution [och] insåg att människor skulle kunna komma att dö”, och rättfärdigade det nonchalant: ”Människor dör hela tiden. Det viktiga är att de dör för den rätta sakens skull.”
Hon skulle komma att ångra dessa sentiment, men inte förrän blod hade utgjutits.
Newton befriad och Fay avvisad
Den 29 maj 1970 gick överklagandet av Newtons fall igenom; det innebar en fullkomligt oväntad omvändning av domen. Domstolen beslutade om en ny rättegång, och Newton frigavs mot borgen i augusti. Fay, som helt och hållet var ansvarig för överklagandet hade fått en mördare fri, och håvade in den sorts berömmelse som bara subversiva element kunde uppskatta.
Under en fest på kvällen för hans frigivning, förklarade festande Pantrar att Newton behövde en kvinna; de fångade in Fay och eskorterade de båda till ett sovrum. Fay var i extas och skröt sedan om det för sina kvinnliga kollegor, varav några blev förfärade.
Fay trodde att detta innebar att Pantrarna betraktade henne som en riktig kamrat, men Pearlman anser att Newton helt enkelt betraktade henne som ännu en kvinna han kunde utnyttja.
Faktiskt dröjde det inte länge förrän han känslokallt avvisade henne, offentligen. Och så var det med den saken. Hon hade tillbringat tusentals timmar med att entusiastiskt arbeta för en psykopatisk mördare, och inhöstade den naturliga belöningen för det.
Under tiden levde Newton livet: Han fraterniserade med vänsterkändisar i Hollywood, snortade kokain och härbärgerade diverse vackra kvinnor i sin toppvåning i nedre Oakland, allt betalat av den judiske filmproducenten Bert Schneider.
Genom att rädda honom från den elektriska stolen hade Fay sett till att många andra människor skulle falla offer för Newtons våld, inklusive ett flertal mord som han begick personligen eller beordrade sina följeslagare att utföra.
Huey hängde sig kvar i åratal, en brottsling som allt mindre trovärdigt uppträdde som en offentlig välgörare, tills en yngre brottsling skulle skjuta ihjäl honom på öppen gata år 1989.
Arbete för George Jackson
Under tiden arbetade Fay med sin vanliga maniska energi på Jacksons fall, sjuttio timmar i veckan. Hon kallade in ett ledningsråd och planerade att dra ”systemet” inför rätta, som i Newtonmålet. Hon kunde inte se att Jackson utnyttjade henne som Newton hade gjort.
Hon samlade in hundratusentals dollar genom att hålla föredrag och upprop, och ledde insamlingsevenemang där kändisar som Jane Fonda och Dick Gregory medverkade. Hennes hektiska aktivism och framgång gjorde henne självsäker.
Det var en tid full av järtecken. Svarta pantern Fred Hampton sköts ihjäl föregående december i vad som beskrevs som ett mord utfört av polis; Charels Gerry anklagade polisen för att bedriva folkmord (!) på Pantrarna; Weathermen-gruppen gick under jorden och började kort därefter med sina bombattentat; tidigt i maj 1970 dog fyra studenter vid skjutningarna vid Kent State-universitetet i Ohio, under de enorma antikrigsdemonstrationerna.
Många ansåg att det verkade som om systemet var på väg att upplösas. Revolutionärerna levde för dagen i ett tillstånd av intensiv upphetsning. Fay var lika yr av det som någon annan.
Fay började samla och redigera de brev Jackson hade skrivit i fängelset och hoppades kopiera den framgång Beverly Axelrod hade haft med Frusen själ. Publiceringen av dem skulle skapa intäkter för hans försvar, ge gynnsam publicitet och främja hennes karriär.
Jackson hade skrivit mycket om sina våldsamma revolutionära fantasier (han uppmanade till gerillakrig, till att förgifta Chicagos vattenreservoarer, ta blodig hämnd på systemet, med mera), men Fay klippte bort de värsta för hon ville framställa honom som ett sympatiskt offer för rasism. Hon trodde att hon skulle kunna vinna en rättegång med den strategin, men han kände inget förtroende för en sådan lösning och var inställd på att rymma från fängelset.
Fay började besöka Jackson i kort-kort kjol och höga stövlar. Hon ansåg sig vara fullt lämplig att relatera till fångarnas situation: ”vår interaktion är mer flödande, mer naturlig, eftersom jag är kvinna. Det kan också bero på att de vet att jag betraktar dem som bröder och tror på dem.”
Hon trodde verkligen på dem: Hon började ha sex med Jackson i de halvt privata besöksrummen som advokater fick använda, och vid ett tillfälle släpade fångvaktarna ut henne halvklädd. Vid andra tillfällen hånglade hon liderligt med Jackson framför andra (chockerade) advokater, och lät honom gnida sig mot henne för att ”lätta sig”. Hon hade också inlett en lesbisk erotisk relation med en ung kvinnlig juristkandidat.
Fay rekryterade volontärer för att hjälpa henne med Jackson-fallet och med andra fångar – de var ofta unga kvinnliga volontärer. Det blev till en farlig blandning av brutala brottslingar, förhastad social aktivism och hormoner. Fay uppmuntrade faktiskt hennes volontärer att ”trösta” fångarna på alla sätt de kunde, det vill säga med sex. Och det gjorde de:
”Internerna uppvaktade vilken kvinna som helst som visade intresse för dem…kvinnorna besvarade uppvaktningarna som bedårade rockstjärnegroupies. En vakt konfiskerade en nakenbild av en advokatassistent. Kvinnliga advokatassistenter eller advokater…förvånade fångvårdarna när de använde privata samtalsrum för sexmöten.”
Föga förvånande renderade Fays och hennes kåta assistenter fängelseledningens förakt och ilska. Att de närde internernas förbittring och uppmuntrade deras revolutionära fantasier gjorde att Kaliforniens fängelser jäste av missnöje. Fångvakterna kunde se en explosion närma sig.
Brytningen med Jackson
Fays partnerskap med Jackson skulle inte vara länge. Han hade ingen lust att posera som förtryckt offer i rättssalen och planerade istället en rymning. Han hade följare som tränade för gerillakrig i Kalifornien-bergen och planerade att själv leda dem i ett krig mot Amerika efter att han hade rymt.
Han törstade efter hämnd mot den vite mannen. Han började kräva att Fay och andra skulle smuggla in vapen och sprängmedel till fängelset. Fay avslog denna begäran direkt, men andra tvekade.
Jacksons första rymningsförsök var ett spektakulärt och blodigt misslyckande. Den 7 augusti 1970 intog Jacksons 17-årige bror Jonathan domstolen vid Marin County, beväpnad med vapen köpta av den ökända kommunisten Angela Davis, som hade blivit kär i George och involverad i hans försvar. (Turturduvorna hade en gemensam plan att döda vita människor; hon skrev i ett brev till honom ”Vi måste lära oss att fröjdas när ett polissvins blod flyter”.)
Jonathan hade för avsikt att ta gisslan och befria Soledadbröderna. Han beväpnade flera fångar som vittnade vid domstolen och de tog domaren, åklagaren och tre jurymedlemmar som gisslan. Domaren, Jonathan, och två av fångarna dog i den skottlossning som följde innan de kunde ta sig därifrån. (Davis kom senare att åtalas för mord men frikändes vilket gjorde det möjligt för henne att smida en karriär som livslång plåga för det vita Amerika.)
I oktober 1970 publicerades Fays samling av George Jacksons fängelsebrev, Soledad Brother. Detta ledde till en kris.
Jackson var missnöjd med att Fay hade tonat ned hans image och strukit hans mer mordiska passager, och Jacksons familj och svarta anhängare var arga på att ”vita” advokater tjänade royaltys på boken åt Soledads Försvarskommitté. Vita stödmedlemmar hade redan blivit utsatta för paranoida avståndstaganden och till och med våld utfört av svarta som inte förstod vilket arbete de utförde eller bara var arga över de vitas inblandning.
Boken framställde fångvaktare som onda rasister och den medförde en förkrossande medieuppmärksamhet kring förhållandena i Kaliforniens fängelser. Detta skapade en mycket instabil situation för fängelsesystemet som medförde fara både för vakter och interner. Jackson krävde att intäkterna från hans bok och andra inkomster som gick till hans Försvarskommitté istället skulle gå till hans gerillaarmé som ”tränade” i Santa Cruz-bergen.
Fay vägrade gå med på det, och krävde att de skulle gå till domstol. Det verkar som om hon ryggade tillbaka för en äkta våldsam revolution, fast hon betraktade Jackson som en ”kamrat” i ”kampen”. Jackson lyckades på något sätt flytta över pengar till hans riktiga kamrater, och lurade sin familj beträffande vart pengarna gick; resultatet av det var att hans familj och vänner började känna hat mot de ”tjuvaktiga” ”vita” advokaterna.
Meningsskiljaktigheterna mellan Fay och Jackson över bokens royaltys kulminerade i en ”episk utskällningsmatch” och Jackson avskedade henne, varefter hon sade upp sig. Det var februari 1971. Hon var emotionellt utmattad och sökte tröst hemmavid, läste romaner klädd i morgonrock och ökade i vikt. Hennes äktenskap blev också problematiskt igen. Hennes avsteg från fallet dränerade henne mycket på det liv som ansträngningen hade gett henne: ”en tyst hopplöshet hade tagit alla i besittning”, lamenterade en vän.
Tragiskt nog kunde Fay aldrig frigöra sig från George Jackson. Hans svarta följare kom snabbt fram till slutsatsen att hon var en ”kappvändare”, och deras hat skulle förfölja henne i flera år. Polisen skulle senare hitta en ”mordlista” med Fays namn på. Det enda Fay tjänade på att arbeta för de svarta var en djup rädsla.
Fay och fängelsereformen: Fängelselagsprojektet
Kalifornien skulle dock inte komma undan så lätt. Fay sjösatte snart ett nytt projekt, Fängelselags-projektet, med nio unga kvinnliga advokater och assistenter, inklusive sin lesbiska älskarinna. De hade för avsikt att utarbeta en allmän fängelsereform och erbjuda juridisk hjälp till enskilda fångar. Fay kom med stämningar mot Kaliforniens fängelsesystem, fick anslag från den federala regeringen och initierade undersökningar av fängelserna.
Tjänstemän på fängelserna (som arbetade med dåliga mänskliga och finansiella resurser) började känna sig allt mer som om de var belägrade. Förhållandena i de stora fängelserna var dåliga, och någon form av reform var nödvändig, men att para denna reform med en revolutionär agenda var detsamma som att tända en krutdurk.
Så fort ryktet om projektet gick på fängelserna (och de unga vita kvinnor som företrädde det), började brev strömma in från interner som bad om deras hjälp. Återigen blev kvinnorna berusade i närvaron av kriminella och revolutionärer. En av dem sade senare: ”Varje besök var som en första dejt, som en drog.” Fay själv återupptog sina gamla vanor; hon sparkades ut från ett fängelse för att ha sexat med ännu en svart brottsling, en man som senare kom att mörda två människor.
Sent i juni 1971 ställdes Newton återigen inför skranket för mordet på poliskonstapel Frey; det slutade med en oenig jury på grund av en latinamerikansk kvinna. En tredje rättegång slutade också med en oenig jury, och distriktsåklagare Lowell Jensen lade motvilligt men förståndigt nog ned åtalet.
Två månader senare, den 21 augusti, skulle berättelsen om George Jackson få sitt slut vid San Quentin-fängelset, dit han hade förflyttats. På något sätt hade han fått tag i ett skjutvapen, troligen genom en av hans vänsterextrema advokater. Efter ett möte med sin nya advokat togs han tillbaka till sin fängelseavdelning där han visiterades:
Ett magasin med ammunition som han hade gömt i sin afrofrisyr ramlade i golvet. Plötsligt svingade han en 9-milimeters automatpistol…”Draken har kommit”, sade han till vakterna.
Han beordrade vakterna att öppna dörrarna…ett ögonblicks eufori, och sedan insikten om att det inte fanns någonstans att ta vägen. Under de närmaste minuterna befriade Jackson och hans anhängare vänner och föste ihop vakter och fiender.
Situationen kantrade snart bortom kontroll; inom några minuter låg tre [vita] fångvaktare och två vita medfångar i Jacksons cell och kvävdes av sitt eget blod, deras halsar avskurna med rakblad instuckna i tandborstar.
Jackson sköt en av vakterna rakt i huvudet.
Medan fängelseledningen agerade för att isolera revolten insåg Jackson att spelet var slut. Sann gentemot sin självbild ropade han till sina vänner, ”Det är mig de vill ha!” och sprang ut på fängelsegården, blint skjutande upp mot vakttornen ovanför sig, där prickskyttar låg på mage väntande på att han skulle dyka upp i deras sikten.
Det första av de två skotten splittrade hans skenben; nästa träffade honom i det tionde revbenet och rikoschetterade upp längs hans ryggrad och gick ut genom hans skalle.
Nyheten blev ett mycket hårt slag för Fay; hon älskade honom uppenbarligen fortfarande. En vecka senare utförde Weather Underground tre sprängattentat till Jacksons ära, och senare det året spelade [den judiske trubaduren] Bob Dylan in låten ”George Jackson” och kallade den brutale mördaren ”en man jag verkligen älskade”.
Tidigt i september gjorde fångarna i Attica-fängelset i New York uppror; fast de inte hade planerat upproret hade Jacksons död utlöst starka känslor bland fångarna. Revolten slutade med att 29 fångar och nio fångvaktare dog efter en mycket hårdför insats mot upproret. Man kan beskylla poliserna för brutalitet men deras rädsla hade uppenbarligen efter flera års agiterande nått en bristningsgräns.
Flera faktorer samverkade för att skapa oro i amerikanska fängelser under denna tid, men Fay Stender måste bära sin del av skulden för sin skamlösa och nonchalanta aktivism. Hon gjorde sig själv skyldig till blodet som flöt.
När Fay bestämde sig för att inte försvara Jacksons fängelsepolare som utförde blodbadet den dag han dog (de så kallade San Quentin Six) föll hennes Fängelselagsprojekt bittert samman. De unga kompromisslösa kollegerna kunde inte tåla att dessa fängelse-”kamrater” övergavs. Fays lesbiska älskarinna blev hennes hårdaste kritiker och anklagade henne för att styra advokatkollektivet som en autokrat. Halva projektet lämnade för att bilda ett nytt advokat-team, och en del av dem talade aldrig någonsin mer med Fay.
Fay tog nya tag. I december 1972 vann hon en större ”seger” mot tidsobestämda straff. Under de gamla riktlinjerna kunde brottslingar dömas till exempelvis ”ett till tio år” och rättssystemet kunde sedan utvärdera en brottsling och släppa honom när han förtjänade det, eller fortsätta att hålla honom fången.
När Kaliforniens högsta domstol fattade beslut mot obestämda straff öppnade de dörrarna för någonting som Fay borde ha förutsett – obligatoriska längre straff. Konsekvensen blev fler fångar och längre straff. Som så ofta annars hade Fays aktivism gjort situationen värre eftersom hon inte kunde se värdet i att göra kompromisser.
Tidigt 1973 hade hennes ekonomiska medel tagit slut, och Fay lade ner sitt Fängelselagsprojekt. Hon var faktiskt lättad. Vid det här laget hade Fay kommit till insikt om den sanna naturen hos de fångar hon hade försökt hjälpa. Hon sade till Marvin att av alla män hon hade fått fria var det ”bara en, verkligen bara en, som som skilde sig från mängden”. Mer än en av dem hade begått våldtäkter eller mord efter att de hade kommit ut. Hon sade till en vän att tungt kriminella fångar ”hade en skruv lös någonstans…det fanns alltid en anledning till att de satt inspärrade”.
Vilken sörja av komplexa känslor som måste ha ackompanjerat denna uppenbarelse! Hon medgav åtminstone sitt misstag för sina vänner.
Artikeln fortsätter i del 4.
Not: Artikeln publicerades ursprungligen på The Occidental Observer. Återpublicerad med tillstånd. Uppgifter inom citationstecken är huvudsakligen (översatta) citat från artikelförfattarens källor.
Meningar med hakparenteser som avslutas med /ö.a. = översättarens anmärkning.
Här kan man läsa ursprungsartikeln som också innehåller en referenslista.