USA. Det amerikanska justitiedepartementet har släppt en rapport som visar att högt uppsatta FBI-chefer öppet talade om att hindra Donald Trump från att bli president under den amerikanska valrörelsen. Den mest fanatiske Trump-motståndaren var också samme man som ledde – och lade ner – FBI:s utredning om rivalen Hillary Clintons läckta e-post.

Under förra veckan släppte det amerikanska justitiedepartementet den så kallade IG-rapporten, som visar på korruption och partiskhet inom den federala polismyndigheten FBI under det amerikanska presidentvalet. FBI:s chef för kontraspionage, Peter Strzok, ska under valkampanjen ha haft en relation med FBI-juristen Lisa Page. Mellan varandra ska de ha skickat uppemot 50 000 sms, varav flertalet innehåller diskussioner angående hur Donald Trump skulle stoppas från att vinna valet till förmån för Demokraternas Hillary Clinton.

”Nej. Nej det kommer han inte. Vi stoppar det”, skrev Strzok exempelvis som svar på Lisa Pages fråga om Trump verkligen skulle kunna bli president.

Uppseendeväckande nog var det just Strzok som ledde den uppmärksammade utredningen kring den e-post som ska ha läckt från Clinton under hennes tid som utrikesminister. Då ska Page ha sms:at Strzok och varnat honom för att undersöka Clinton för mycket, med motiveringen att ”hon kan bli vår nästa president”.

Dessutom var Strzok och Page medlemmar i det team som utredde påstådda kopplingar mellan Trumpkampanjen och Ryssland. Strzok kom dock att plockas bort från utredningen när hans inställning till Trump blev känd.

FBI-skandalen är en stor nyhet i amerikansk media, men enligt tidningen Fria Tiders undersökning av saken har det knappt nämnts i ”svensk” media:

En sökning på Google Nyheter ger en träff på en artikel om skandalen, i Aftonbladet, som publicerades innan rapporten hade offentliggjorts och som handlade om att Trump var ”mycket angelägen” om att se vad rapporten innehöll. En TT-artikel som publicerats av några lokaltidningar nämnde bara att Peter Strzok och Lisa Page hade skickat sms till varandra ”där de var kritiska mot Donald Trump då han kandiderade till president”.

Källor:
Strzok, Page and the FBI texting scandal explained
FBI-chefens löfte till sin älskarinna: ”Vi kommer stoppa” Trump


  • Publicerad:
    2018-06-18 07:00