SATIR. Trolleri, magiska trick och illusioner är något som bygger på vår förmåga att förledas och tappa det logiska tänkandet och istället låta fantasin ta över. Vi förstår ju alla att man inte kan såga itu en vacker dam eller att trolla bort ett jumbojet men vi finner ändå detta roande och ibland kan det vara väldigt fantasieggande då man inte lyckas klura ut hur illusionisten eller trollkarlen gör.
Lionesse-Great-Illusionist-Shows-World

Med hjälp av ord och anspelningar som sätter igång just vår fantasi får både politiker och opinionsbildare oss att associera till saker som vissa gånger ligger långt ifrån verkligheten. Jag har här sammanställt fem illusioner vi matas med både från politiker och media i stort sett dagligen och kan med några enkla bilder rasera dessa illusioner totalt.

5. Nybyggarlandet Sverige och EU-migranterna

När Maud Olofsson pratade om ”nybyggarlandet Sverige” på riksstämman i Åre 2011 fick nog många av oss väldigt tydliga associationer. Tankarna drogs till kraftkarlar med hängselbyxor, uppkavlade ärmar, dragandes på en släpvagn med verktyg, redo att spotta i nävarna och bygga upp landet likt Karl-Oskar och Kristina i Vilhelm Mobergs epos om de svenska nybyggarna i Amerikat på 1800-talet.

För att ytterligare spä på illusionen så kallas dessutom de som kommer hit och livnär sig på sitt egna särskilda vis för ”EU-migranter”. Denna benämning målar upp en liknande bild. Man kan lätt tro att det handlar om välutbildade och arbetssugna européer som tar tillfället i akt med EU:s öppna gränser till att testa nya möjligheter och skaffa sig nya erfarenheter. Nu kanske just att testa nya möjligheter ligger nära sanningen men jag vill hävda att det inte ligger i linje med ordets laddning.

Illusionen om "nybyggarlandet Sverige" och EU-migranterna.

Illusionen om ”nybyggarlandet Sverige” och EU-migranterna.

Verklighetens EU-migrant.

Verklighetens EU-migrant.

Nybyggare som bygger upp vårt land på sitt egna vis.

Nybyggare som bygger upp vårt land på sitt egna vis.

4. Kampen för jämlikhet

Sverige anses vara den första självständiga nationen i världen som införde kvinnlig rösträtt och på många håll i världen anses den svenska jämlikheten vara ett föredöme. Både i politiken och bolagsstyrelser närmar sig könsfördelningen 50/50, det kvoteras in kvinnor på manliga utbildningar och inom flera yrken har man till och med förtur om man är kvinna även om meriterna saknas.

Men kampen är långt i från över, vi har ett politiskt parti i vårt kära land som enbart driver dessa frågor. Dock började illusionen rämna då det så kallade hijabuppropet startade 2013. Så ingen blev väl särskilt förvånad då Feministiskt partis Gudrun Schyman avslöjade illusionen totalt i en debattartikel att ”det är dags nu” gällande användandet av burkini.

Illusionen om den fria kvinnan och kampen för detta.

Illusionen om kampen för jämlikhet.

En ung och fri kvinna från mellan östern.

En ung och fri kvinna från mellan östern.

Målet med hiqab-uppropet?

Målet för Feministiskt Initiativ?

3. Filantroper och asylentreprenörer

Ordet filantrop förekommer ofta när det talas om asylentreprenörer. Vi hör talas om dessa fantastiska människor som lägger sin egna bekvämlighet åt sidan och ägnar all sin vakna tid att hjälpa de som flyr för sina liv i krigens helveten i Mellanöstern och Afrika. Dessa underbara människor skapar dessutom massor av nya arbetstillfällen och blåser liv i utdöende småorter på landsbygden då dessa befolkas av människor som kommer hit för att skapa ett nytt liv i frihet. Men gömmer inte illusionen egentligen något annat?

Illusionen om filantropen som bygger flyktingboenden.

Illusionen om filantropen som bygger flyktingboenden.

Verklighetens filantrop, här vältrandes i sin självgodhet.

Verklighetens filantrop, här vältrandes i sin självgodhet.

Denne filantrop kallar sig "The king of fucking everything".

Denna filantrop kallar sig ”The king of fucking everything”.

2. Ensamkommande flyktingbarn

De som alltid blir mest lidande i krig är barnen och de som förlorar sina föräldrar berövas ofta sin barndom och tvingas bli vuxna i väldigt ung ålder. Vi svenskar kan dock sova gott på nätterna då vi hjälper flera tusen av just ensamkommande flyktingbarn varje år. Här får de en ny familj, vi svenskar. Här får de en lyckligt barndom och en ordentlig skolgång. Detta ger dessa stackars barn en bra start på ett nytt liv i frihet där de kan utvecklas till värdefulla samhällsmedborgare. Men hur är det nu igen med illusionen om de stackars barnen?

Illusionen av de ensamkommande flyktingbarnen.

Illusionen av de ensamkommande flyktingbarnen.

Ensamkommande?

Ensamkommande?

Ahmed 14 år. För att gå på den här illusionen måste man ha väldigt god fantasi eller en finansiell önskan att flyktingen ska vara under en viss ålder då det betyder mer klirr i kassan. (se punkt 3.)

Ahmed 14 år. För att gå på den här illusionen måste man ha väldigt god fantasi eller en önskan att flyktingen ska vara en viss ålder då det innebär en finansiell fördel. (se punkt 3.)

1. Afro-svenskarna

I det mångkulturella Sverige börjar vi ha väldigt många olika nationaliteter. I stort sett varenda land i hela världen finns representerad inom vårt rikes gränser. På senare år har det till och med börjat gå så långt så att det uppkommit nya nationaliteter. En av dessa är illusionen om ”afro-svenskarna”.

Detta ord har laddats med innebörden att det handlar om en mytologisk varelse, en svensk med afrikansk bakgrund. Men tänker man efter och använder en nypa logik så skingras snabbt denna illusion och det växer fram en annan bild av ”afro-svenskarna”.

En av trollkarlarna bakom illusionen om afro-svenskarna.

En av trollkarlarna bakom illusionen om afro-svenskarna.

Verklighetens afro-svensk.

Verklighetens afro-svensk.

En manlig afro-svensk.

En manlig afro-svensk.


  • Publicerad:
    2016-08-31 09:19