USA. Fem polismän sköts till döds och ytterligare sju poliser vårdas nu för skador de ådragit sig, när fyra gärningsmän öppnade eld under en Black Lives Matter-demonstration i Dallas, USA.

Black Lives Matter

Cirka 800 Black Lives Matter-deltagare och runt 100 poliser fanns på plats i Dallas.

Tidigt under fredagsmorgon, svensk tid, öppnade fyra krypskyttar eld mot polismän i Dallas, USA, mitt under en demonstration anordnad av den vänsterradikala rörelsen Black Lives Matter. Fem polismän har hittills rapporterats som döda och ytterligare sju poliser, samt två civilpersoner vårdas nu på sjukhus för sina skador.

Enligt polisen rörde det sig om krypskyttar som öppnade eld mot polismännen som befann sig på platsen. Tre personer har gripits som misstänkta för morden på polismännen. En person efter eldstrid med polisen och de två andra stoppades i sin flyktbil.

En fjärde gärningsman tog sin tillflykt till ett parkeringshus där han barrikaderade sig och inledde förhandlingar med polisen. Enligt honom ska det finnas bomber utplacerade på olika platser i Dallas. Strax efter kl 10:00, svensk tid, uppges han ha tagit sitt eget liv med ett skjutvapen. Men det finns även uppgifter som tyder på att gärningsmannen dog av en sprängladdning som polisen skickade in.

Dallas borgmästare Mike Rawlings har uppmanat medborgarna att hålla sig borta från stadens centrala delar. All kollektivtrafik har ställts in och även flygtrafiken har begränsats. Poliserna söker just nu igenom Dallas efter fler gärningsmän och misstänkta bomber.

USA:s president Barack Obama som just nu befinner sig på ett Natomöte i Warsawa, Polen, uttryckte sitt stöd för poliserna och deras familjer.

— Det här är en ond, beräknade och avskyvärd attack på vår brottsbekämpning. Mina tankar går till offren och deras familjer, hela Dallas sörjer, säger Obama.

Polischef David Brown uppger att gärningsmannen som barrikaderade sig i ett parkeringshus var upprörd över ”den senaste tidens dödsskjutningar av svarta män” och att han ”ville döda vita människor, speciellt vita poliser”.

— Den misstänkte var upprörd över Black Lives Matter och den senaste tidens dödsskjutningar av svarta män. Mannen ville döda vita människor, speciellt vita poliser. Han sa att han inte representerade någon grupp och gjorde detta själv, säger polischef Brown.

Fler demonstrationer av Black Lives Matter anordnades även på flera andra håll runt om i USA för att protestera mot den senaste tidens dödsskjutningar, där svarta medborgare skjutits till döds vid polisingripanden.

Källor:
Flera poliser döda efter skjutning i Dallas
Poliser ihjälskjutna under demonstration


  • Publicerad:
    2016-07-08 13:00