STOCKHOLM. Fem vänsterextremister har nu gripits då de är misstänkta för brott i anknytning till Svenskarnas partis demonstration i Stockholm för två veckor sedan. Polisen uppger att fler kriminella motdemonstranter kan komma att gripas.

Med stenar, flaskor, staket, knallskott och tunga järnföremål angrep frustrerade vänsterextremister polisen i samband med Svenskarnas partis demonstration i Stockholm för två veckor sedan.

Fem vänsterextremister greps tidigare idag i en gryningsräd. De gripna är misstänkta för olika våldsbrott som vänsterextrema motdemonstranter begick i Kungsträdgården. Polisen uppger att brotten som de gripna är misstänkta för innefattar våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och misshandel.

”Insatsen har genomförts i ett nära samarbete med Rikskriminalpolisen och Säkerhetspolisen”, skriver polisen på sin hemsida.

— Vi har arbetat intensivt med att identifiera och finna våldsverkare. Ett hundratal timmars film har analyserats, säger Stefan Hector och fortsätter sedan:

— Vi kan förvänta oss fler gripanden under den tid som utredningen pågår.

Fler gripanden kan alltså att komma och detta ska vara en följd av fynd som polisen gjort vid husrannsakningar som genomfördes i samband med dagens gryningsräd.

Polisen menar att ett hundratal maskerade våldsverkare ska ha gått till attack mot polisen. På polisens hemsida beskrivs våldsamheterna på följande sätt:

Poliser som befann sig mitt i kaoset har vittnat om att det flög gatsten, glasflaskor, stora schackpjäser av metall, ägg, glasskivor, knallskott och bengaler, metallstaket, trädgårdsstolar och bordsskivor.

För närvarande finns elva anmälda skador på polisanställda. Bland annat en som rör hörseln, en anmälan är från en polis som fått knallskott innanför visiret, en som fått kundvagn kastad mot sig. Dessutom har elva tillbudsanmälningar gjorts rörande taktik och utrustning.

Även civilpersoner skadades under sammandrabbningen. Bland annat misshandlades en man som tycks ha protesterat mot attacker från maskerade motdemonstranter.

Källa:
Fem gripna efter politisk manifestation


  • Publicerad:
    2014-09-12 19:30