INRIKES. Det blev en klar förlust för åklagaren när fem av sex invandrare friades från misstankarna om att ha stått bakom de massiva bilbränderna i Göteborg förra året.

Nordfront har tidigare rapporterat om de omfattande och koordinerade bilbränder som drabbade ett 70-tal bilar i Göteborg under förra året.

Vi har också skrivit om att sex personer – alla rasfrämlingar – åtalades misstänkta för att ha legat bakom de omtalade bränderna, som vänsterpartistiska riksdagsledamöter trodde att så kallade högerextremister låg bakom.

Men nu har Göteborgs tingsrätt friat fem av de sex rasfrämlingarna. Endast en 17-åring blir dömd för grov skadegörelse till 130 timmars samhällstjänst.

Tingsrätten kör bland annat över tre polisvittnen, som menar att de kände igen en av de åtalade baserat på hur han gick. Mobilkonversationer om att inhandla bland annat latexhandskar var heller inte bevis som imponerade på Göteborgs tingsrätts nämndemän och domare.

”Som framgått ovan medger inte något av de bevis som åklagaren lagt fram någon säker slutsats i frågan om NN är en av gärningsmännen som deltar i skadegörelsen på sätt som åklagaren har gjort gällande. Inte heller en sammantagen bedömning av all den bevisning som har åberopats till stöd för åtalet medger en sådan slutsats”, skriver tingsrätten.

Den 17-åring som åker dit gör så för att hans blod påträffats på flera av bilarna samt på platser i närheten. Tingsrätten trodde inte på försvaret i det avseendet, att 17-åringen skulle ha blött näsblod efter en misshandel. På filmer från händelsen kan man nämligen se en maskerad person som vidrör just de bilar där hans blod påträffats.

Totalt döms han för bilbränder i 53 fordon, något som orsakade skador för 1,9 miljoner kronor.

Källa:
Fem av sex åtalade frias för bilbränderna i Västra Frölunda


  • Publicerad:
    2019-12-03 22:40