MEDIA. Kanal 5:s Breaking News med Filip och Fredrik har för tredje gången på kort tid uppmärksammat Nordiska motståndsrörelsen. Denna gång visar det bilder från Nordfront TV:s livesändning under Göteborgsdemonstrationen och lyfter fram delar som de tycker är roliga och överraskande.

Filip och Fredrik fortsätter att fascineras av Motståndsrörelsen. I onsdags visade man bilder från Nordfront TV i programmet ”Breaking News”, dock utan att be om tillåtelse.

I slutet av augusti hade duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ett segment i ett avsnitt av deras Breaking News med Filip och Fredrik på Kanal 5, där man diskuterade ”naziliberaliseringen” i Sverige. Gäst var då folkfientliga proffstyckaren Alexandra Pascalidou, som beklagade sig över att svenskar inte upprördes av nationalsocialismens tillväxt på samma sätt som hon själv.

LÄS ÄVEN: Alexandra Pascalidou om Bo Nilssons kandidatur: ”Det pågår en nazi-liberalisering!”

Breaking News med Filip och Fredrik kom strax därefter att ytterligare uppmärksamma Motståndsrörelsen och nu har man än en gång haft ett segment på temat. Denna gång gäller det Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg, och mer specifikt Nordfront TV:s livesändning. Filip och Fredrik kallar samlingen vid ICA i Mölndal för ”nazistmingel utanför ICA” och fascineras över att livesändningen visar en annan bild av Motståndsrörelsens medlemmar än vad som brukar framföras i media och som programledarna menar är bilden också organisationen vill ge av sig själv.

Man visar upp tre segment ur den sammanlagt sju timmar långa livesändningen, som kom att trenda som nummer två på Youtube i hela världen.

Det första man uppmärksammar är allsången, som dock avbröts av att folkfientliga journalister med våld försökte tränga sig in på området – vilket resulterade i att polisen gick till attack och tryckte ihop Motståndsrörelsens samling. Det lustiga menar man är att någon i publiken hörs efterfråga noter till sången och Filip och Fredrik kallar personen för en ”notfascist-nazist”, samtidigt som man påpekar att det inte är vem som helst som kan sjunga till noter.

Nästa segment är då Nordfrontjournalisten Robin Boström testar ljudet genom att räkna upp olika frukter och efter exempelvis ”äpple” och ”apelsin” även säger ”krokant”. Filip och Fredrik tycker alltså att det är lustigt att Boström plötsligt nämner en godissort mitt bland alla fruktsorter.

Avslutningsvis uppmärksammar man den finske aktivisten Otto Rutanen som man kallar för ”den älskvärde nazisten” och ”en likeable nazist”. Man förundras över att en medlem i Motståndsrörelsen framstår som sympatisk och konstaterar även att man skulle kunna tänka sig att ta en öl med Rutanen.

— På så sätt är han kanske den farligaste av dem alla, menar dock Fredrik Wikingsson och tillägger att ”vi alla skulle vara riktigt illa ute” ifall alla nationalsocialister vore som Rutanen.

Nordfront har talat med vår webbtvchef Robin Palmblad, som berättar att Kanal 5 aldrig hörde av sig och frågade om de fick använda materialet.

— Nordfront TV har inte mottagit någon förfrågan av Kanal 5 om att dessa skulle få nyttja vårt videomaterial, de måste ha stulit det på eget bevåg. Det är dock jättekul att det är sådan efterfrågan på vårt material och att det minst sagt fått viral spridning, säger Palmblad.

Ifall detta innebär att Kanal 5 på samma sätt skulle acceptera att Nordfront stal material från dem utan att fråga är dock ytterst oklart.

Avsnittet av Breaking News sändes den 11 oktober och kan ses i efterhand via Dplay eller nedan:


  • Publicerad:
    2017-10-13 22:00