SYRIEN. Israel misstänks ligga bakom en massiv attack på en stad i Syrien den femte juli i år. Enligt uppgift skall sioniststaten använt turkiskt territorium för sin bombräd.

Israel använde sig av en turkisk armébas för sin bombräd mot den syriska staden Latakia den femte juli uppger en säker källa till nyhetskanalen Russia Today. Israeliskt flyg ska ha lyft från den turkiska armébasen och sedan angripit den syriska staden från havet för att undgå syriskt luftvapen. ”Vår källa säger att israeliska flygplan lämnat en militärbas i Turkiet och närmat sig Latakia från havet för att hålla sig utanför Syriens luftrum så att de inte blir ett legitimt mål för det syriska flygvapnet”, uppger en reporter för RT.

Turkiet förnekar det inträffade och turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu sade till media att anklagelserna är helt felaktiga och att den som spridit uppgifterna har begått förräderi. ”Turkiet kommer aldrig att vara en del av eller sammarbeta i sådana attacker. De som hävdar detta vill skada Turkiets makt och anseende”, fortsatte han. Israel vägrar kommentera det inträffade och en israelisk statstjänsteman säger att de inte tänkt delta i RT:s sändning. Det israeliska IDF kommenterar inte heller anklagelserna.

Syriens militär uppger dock att de är helt säkra på att det inte är rebellstyrkorna i landet som ligger bakom attacken. I ett uttalande säger man att det ”var antingen en flygräd eller långdistansmissiler avfyrade från båtar i Medelhavet”. Även rebellerna uppger att de saknar den vapenkraft som krävs för en sådan attack.

Om bombningen visar sig vara utförd av Israel är det den fjärde attacken på Syrien från israeliskt håll det senaste halvåret. Journalisten Gearoid O Colmain sade till RT i förra veckan att Israel attackerar Syrien för att hjälpa rebellstyrkorna som börjar förlora kampen om makten i landet. Något som inte passar israelerna.

Källa:
RT source: Israeli strike on Syria was carried out from Turkish base


  • Publicerad:
    2013-07-16 12:00