UTRIKES. Planerna på gemensamma underrättelsebaser på Jemens ögrupp Sokotra lanseras kort efter fredsavtalet mellan de båda staterna.

Israel och Förenade Arabemiraten (FAE) ska bygga en militär spionerande infrastruktur på Jemens ö Sokotra som ligger söder om Jemen.

Den 3 650 km2 stora ön Sokotra är en del av ögruppen med samma namn. Den tillhör Jemen och huvudön Sokotra har utsikt över Bab al-Mandab-sundet.

Sundet är som en flaskhals mellan Afrikas horn och Mellanöstern, som förbinder Röda havet med Adenviken och Arabiska havet. De flesta exporter av olja och naturgas från Persiska viken som skeppas genom Suezkanalen eller SUMED-pipelinen passerar genom både Bab el-Mandeb och Hormuzsundet.

Sedan starten av den Saudiledda interventionen i Jemen har Förenade Arabemiraten, formellt allierade med Saudiarabien, och det UAE-stödda så kallade Södra övergångsrådet – en jemenitisk separatiströrelse som formellt är allierad med den saudisk-stödda regeringen i Aden – etablerat kontroll över större delen av Sokotra.

I åratal har Förenade Arabemiraten försökt annektera ön på grund av sitt strategiska läge, skriver South Front.

Den jemenitiska statsbildningens sammanbrott som beror på den mångåriga instabiliteten och den utländska inblandningen interventionen och invasionen av Jemen – som bland annat har lett till ett systematiskt svältmord i Jemen – har banat väg för mer handgripliga åtgärder. Skapandet av en militär infrastruktur i detta område är för Israel och FAE helt klart ett geopolitiskt strategiskt mål.

Israeliska och UAE officerare befann sig nyligen på ön och undersökte flera platser för att upprätta de planerade underrättelseanläggningarna.

Tidigare i augusti nådde Förenade Arabemiraten och Israel med hjälp av USA ett historiskt fredsavtal som återupptar diplomatiskt, ekonomiskt och militärt samarbete mellan staterna på högsta nivå. Säkerhets- och militärsamarbetet i Bab al-Mandabsundet var ett av de förväntade målen.

Israel började bygga i regionen redan 2016
Arabiska och iranska medier hävdar att Israel 2016 började bygga en bas för spionage på toppen av berget Ambassaira, som ligger söder om den eritreanska huvudstaden Asmara. Basen hävdas av arabiska och iranska rapporter vara utformad för att övervaka konflikten i Jemen, liksom den marina situationen i regionen, inklusive förflyttningar av Irans flotta.

Förenade Arabemiraten har, på grund av stödet till södra övergångsrådet, redan ändrat maktbalansen i södra Jemen till sin fördel. Stödet från de jemenitiska separatisterna har underlättats av att dessa i juni tog kontrollen över delar av ögruppen Sokotra, vilket Nordfront då rapporterade om.

Om Abu Dhabi dessutom lyckas vända Sokotra och göra det till en ekonomisk-militär utpost, kommer FAE att ha alla chanser att ytterligare flytta maktbalansen till sin fördel.

FAE har sakta men säkert tagit överhanden i den diplomatiska, militära och ekonomiska konkurrensen med Saudiarabien, som hittills har drabbats av de flesta negativa konsekvenser, inklusive direkta militära anfall på dess territorium utförda av Jemens huthier. Fredsavtalet och säkerheten, det militära samarbetet med Israel kommer också att bidra till detta scenario.

Den taktiska UAE-israelisk-amerikanska alliansen har alla chanser att konkurrera med det växande iranska inflytandet i regionen. Saudiarabien, som i åratal var USA:s viktigaste allierade mot Iran, har lämnats utanför denna plan.

Detta är mycket dåliga nyheter för Saudiarabien, som genomgår en djup ekonomisk och politisk kris vilket kompliceras av den problemfyllda invasionen av Jemen.

Saudiarabiens kris förvärras av att Kina som är världens största importör av olja, plötsligt – åtminstone tillfälligt – i princip slutat importera olja från Saudiarabien och vänt sig till exportörer som USA, Ryssland, Iran och Irak istället.


  • Publicerad:
    2020-09-06 06:30