VALKAMP2022 En polisman i Eksjö trodde att han kunde stoppa politisk opinionsbildning för att det ”saknades tillstånd” när Nordiska motståndsrörelsen bedrev valkamp. Nordfront var på plats och kan nu publicera en film från händelsen.

Det var tisdag förra veckan som medlemmar och aktivister från Nordiska motståndsrörelsen bedrev valkamp i småländska Eksjö.

Medan representanter från andra partier hade någon typ av debatt på en scen ställde sig motståndsmän i närheten med en banderoll med budskapet ”Ett revolutionärt val”.

Detta gillades dock inte av polisen, som försökte förmå motståndsmännen att ”packa ihop” och lämna området för att man ”saknade tillstånd”.

— Ni har inte sökt tillstånd, så ni kan plocka ihop de här grejerna nu, sa en polisman och ryckte sedan tag i banderollen.

Det polismannen dock inte kände till är att polisen inte har rätt att avbryta pågående opinionsbildning i någon form, oavsett om det finns tillstånd eller inte. Detta förklarade Nordiska motståndsrörelsens Hampus Maijala, som är kandidat till Vetlanda kommunfullmäktige, till polisen.

Efter att ha talat med sin överordnade fick polisen också skamset erkänna att han inte har någon rätt att upplösa samlingen, så länge man inte stör ordningen. Polisen försökte också få veta vem som är ”ansvarig”, troligtvis för att kunna upprätta anmäla om ”brott mot ordningslagen” mot den ansvarige.

Att anmäla någon för ”brott mot ordningslagen” har blivit ett sätt för polisen att ”bestraffa” oliktänkande som försöker sprida sina åsikter i offentligheten, eftersom man inte har rätt att stoppa det.

Motståndsrörelsen.se kan man läsa mer om incidenten och aktionen i Eksjö.