Under ett sammanträde i landstingsfullmäktige i Södermanland ifrågasattes nyligen den svenska kulturens existens av en politiker från miljöpartiet. När detta uppmärksammades genom en artikel på Södermanlands Nyheters hemsida väckte det starka reaktioner på nätet. Nu har även en videoupptagning från mötet lagts upp på Youtube.

I filmen på Youtube får man se hur ”konstnären” Ylva G Karlsson (MP) först skrattar till när hon själv yttrar orden ”det svenska kulturarvet”, som att själva tanken om ett svenskt kulturarv i hennes ögon är något skrattretande. Därefter yttrar miljöpartisten bland annat följande ord:

”Det svenska kulturarvet skulle jag vilja påstå att det finns inte. Det finns ingenting som kan kallas det SVENSKA kulturarvet.”

Ylva G Karlsson fortsätter sedan att svamla om att kultur är något globalt och världsomspännande och att svensk kultur därför inte skulle existera. Hon hyllar vidare ”Rinkebyhästarna” som ett ”typiskt tecken på… ett väl utarbetat, väl fungerande interkulturellt konst- och kulturarbete”. ”Rinkebyhästar”, alltså kopior på Dalahästarna förutom att det inte är hästar utan kameler och andra djur, är då konst och kultur – Dalahästar är det inte.

Adam Marttinen (SD) kallar Ylva G Karlssons förnekande av den svenska kulturen för ”vidrigt” och sa också att det var ”det mest korkade jag hört i den här församlingen på väldigt länge”.

Se hela filmen här:


  • Publicerad:
    2012-10-28 21:00