SVERIGE. I en ny granskning framkommer det att barn blivit tvingade av sina föräldrar att låtsas vara apatiska för att lura svenska myndigheter och göra det enklare för familjen att få uppehållstillstånd i landet.

Foto: Russell Watkins/DFID/CC BY 2.0.

Magasinet Filter ligger bakom granskningen och har pratat med två av barnen som nu har svenska uppehållstillstånd och båda berättar att de pressades av sina föräldrar att ljuga och fejka skador och sjukdomar som de i själva verket inte hade.

En serbisk pojke som anlände till norra Sverige 2005 fick först avslag på sin asylansökan, efter det tvingade hans föräldrar honom att sitta i rullstol, att inte äta mat och att sluta träffa sina vänner samt ljuga för sjukvården om att han lider av epileptiska anfall.

Jag fick inte öppna ögonen. Men jag kunde inte alltid hålla mig, och då fick jag en hård jävla smäll i nacken, säger pojken till Filter.

Han berättar vidare att han förvånades över att ingen genomskådade bluffen och att han mådde så dåligt att han till slut försökte ta livet av sig, bara tolv år gammal.

Filter har också intervjuat en flicka från Armenien som har en liknande historia att berätta. Hennes pappa och styvmamma bestämde att hon skulle bli apatisk, tas ur skolan och tvingades sluta prata, sluta le och inte längre vara ute själv eller visa känslor. Även tvingade föräldrarna barnet att svälta.

Jag kommer ihåg att min styvmamma kunde laga mat så det doftade i hela hemmet, men jag fick inte äta. Ibland kunde jag smyga upp och ta en brödbit eller någonting, för jag var så hungrig, berättar flickan för magasinet.

I flickans fall blev pappan så orolig att avslöjas för bedrägerierna att flickan till slut fick sluta låtsas vara sjuk. Hon placerades sedan i familjehem och fick uppehållstillstånd.

Dr Thomas Jackson har tidigare skrivit böckerna Veritofobi och Copycatbarnen vilka främst handlar om så kallade ”apatiska flyktingbarn”. Dr Jackson, som är psykiater och tidigare arbetat som expert för regeringen, menade tidigt att flyktingbarnen tvingas till sjukdomssimulering av sina föräldrar, vilket nu bekräftas av de fall som Filter tar upp.

Ola Sandstig som ligger bakom granskningen pekar på att fenomenet med apatiska barn nästan bara har påträffats i Sverige och att många är och har varit skeptiska till om fenomenet verkligen existerar. Inom sjukvården rapporterade man redan 2005 att asylsökare har hotat med att sluta äta och dricka eftersom de hört att man då får stanna i landet, ett fenomen som Socialstyrelsen också gick ut och varnade för.

I Sverige har frågan om bluffen med de apatiska flyktingbarnen framförallt drivits av psykiatrikern Thomas Jackson, som förlöjligades av etablissemanget i samband med att han uttalade sig i egenskap av expert om att de så kallade apatiska barnen utsätts för övergrepp när de tvingas fejka symptom av sina föräldrar. Senast förra året avskedades Jackson av Region Västernorrland på grund av sina politiska åsikter.

Fortfarande än i dag så förekommer det frekventa fall med minderåriga som säger sig vara apatiska, och de fem senaste åren har hundratals barn och ungdomar vårdats för detta.

Källa:
Ohörda rop


  • Publicerad:
    2019-09-25 16:00