De rikaste länderna i världen, den så kallade G20 gruppen, måste agera för att förhindra ett valutakrig. Detta säger paraplyorganisationen Internationella finansistitutet, IFI, som representerar 470 finansinstitut inkluderande några av världens största banker. 

Japans premiärminister Shinzo Abe som vill sänka Japans valuta

Japans premiärminister Shinzo Abe som vill sänka Japans valuta

De senaste månaderna har valutamarknaderna varit väldigt volatila främst på grund av skillnader i hur centralbanker och regeringar försöker få ordning på sina länders ekonomier enligt IFI. Flera länder som Japan och Venezuela har anklagats för att bedriva valutakrig.

Valutakrig innebär att länder tävlar i att försöka sänka sin valutas värde. Om ett lands valuta blir billigare blir det också lättare att exportera för landet ifråga och då går landets ekonomi bättre. Kostar en svensk vara 100 kronor och dollar kostar 5 kronor så kostar det 20 dollar för en amerikan att köpa en svensk vara. Skulle dollarn vara värd 10 kronor skulle det bara kosta 10 dollar för en amerikan att köpa en svensk vara.

Problemet är att det är ett nollsummespel. När ett land sänker sin valuta höjs alla andra länders valuta. Sjunker kronan så ökar dollarn och vise versa.

Redan 2010 varnade Brasiliens finansminister Guido Mantega för att flera länder ägnade sig åt valutakrig.

Under början av 2013 så höjde Japan sitt inflationsmål till 2 procent. Japan har alltså öppet gått ut med att de vill att sin valuta ska tappa i värde. Marknaden reagerade med att Japans valuta Yen sjönk kraftigt. Venezuela följde strax efter och devalverade sin valuta med hela 46 procent. Samtidigt har flera andra länder som Schweiz, England och Sydkorea nu aktivt börjat arbeta för att deras valuta ska sjunka.

Schweiz valuta schweizerfranc har fallit med mer än 2 procent hittills i år. Den Schweiziska riksbankschefen Thomas Jordan säger att han hoppas att hans valuta fortsätter att försvagas. Dock håller han fast vid att det inte finns något valutakrig. Redan 2011 så införde Schweiz en gräns för hur hög deras valuta kunde bli i förhållande till euron. Ifall den Schweiziska francen skulle överstiga 1,2 euro ska Schweiz vidta åtgärder för att sänka sin valuta. Samtidigt införde Schweiz negativ ränta, det vill säga att man fick betala pengar till Schweiz för att låna pengar till Schweiz, i syfte att få folk att inte köpa Schweizisk valuta.

Hittills har euroländerna varit splittrade i synen på huruvida euron ska öka eller sjunka i värde. De länderna med stark ekonomi som Tyskland är emot att euron tappar i värde samtidigt som de länder med en svagare ekonomi gärna ser att euron tappar i värde.

De senaste året har flera länder köpt mycket guld och tagit hem guld som de förvarar utomlands. Något som flera bedömare anser är en del av ett valutakrig.

Om många länder samtidigt försöker minska värdet på sin valuta uppstår risk för inflation. Länderna försöker ofta sänka sin valuta igenom att trycka pengar så att pengarna tappar värde.

Källa:
Banks: G20 must act to avert currency war


  • Publicerad:
    2013-02-12 19:21