EUROPA. Igår framkom uppgifter om att hela 19 miljoner människor i Eurozonen var arbetslösa under februari. Detta innebär att arbetslösheten i området numera överstiger 12 procent. Arbetslösheten har sedan införandet av euron aldrig varit högre.

Under februari i år blev ytterligare 33 000 personer arbetslösa i de 17 länder som utgör Eurozonen. Detta innebar att arbetslösheten i genomsnitt hamnade på över 12 procent i området och att totalt över 19 miljoner personer i Eurozonen numera är arbetslösa.

I Grekland och Spanien låg arbetslösheten på över 26 procent under februari. Ungdomsarbetslösheten i Grekland var uppe i hela 60 procent och i Spanien var 55 procent av ungdomarna arbetslösa.

Tyskland, Österrike, Luxemburg och Nederländerna är de euroländer som har lägst arbetslöshet. I de länderna ligger arbetslösheten på runt 5 procent.

Tidigare har experterna ansett att ekonomin ska börja vända uppåt nu snart, men med krisen på Cypern börjar allt fler betvivla det. Ekonomen Chris Williamson uttryckte sin åsikt till AFP:

”Istället för att Eurozonens ekonomi stabiliseras under andra kvartalet, som många – inklusive ECB – har hoppats ska ske, kan den ekonomiska nedgången istället intensifieras under de kommande månaderna.”

Källa:
Eurozone unemployment hits all-time high: 19 million out of work


  • Publicerad:
    2013-04-03 14:10