NORDEN. Finlands regering har beslutat att ge vika för påtryckningar från maktorganisationen Simon Wiesenthal Center som beordrat Finland att utreda landets SS-frivilliga.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur den judiska maktorganisationen Simon Wiesenthal Center begärt en officiell utredning om huruvida finska frivilliga i Waffen SS begått krigsbrott i koncentrationsläger eller inte. Nu viker sig den finska makteliten och beordrar en utredning i frågan.

Kravet om att en utredning ska genomföras skickades till Finlands president Sauli Niinistö av chefen för Simon Weisenthal Centret, Efraim Zuroff. Från presidentens kansli har man nu låtit meddela att Finland kommer att genomföra den utredning som begörts.

Enligt chefen för presidentens kansli, Hiski Haukkala, kommer den finska regeringen nu att beordra en utredning. Haukkala säger även att om det skulle vara så att bevis hittas som bekräftar påståendena om att krigsbrott ska ha utförts av finska SS-frivilliga så kommer man att vidta åtgärder. Utredningen kommer att utföras genom en granskning av arkivmaterial.

Källa:
Suomalaisten SS-miesten väitetyt sotarikokset selvitetään


  • Publicerad:
    2018-01-25 07:55