FINLAND. Helsingfors är den enda huvudstaden i EU som inte har en moské, det vill Finlands somaliska förbund ändra på.

minaret

Runt Helsingfors uppges det bo omkring 30 000 muslimer, men huvudstaden har ingen moské. Nu kräver Finlands somaliska förbund att en sådan byggs.

— Moskén är en viktig symbol för muslimerna, och islam och muslimer har funnits i Finland ända sedan slutet av 1800-talet. Därför tycker jag det skulle vara naturligt att vi får en egen moské till Helsingfors, menar förbundets ordföranden Arshe Said.

Finland har tidigare mött kritik från Europeiska kommissionen mot rasism och intolerans, som även de menar att det måste finnas en moské i huvudstaden. För närvarande finns det över sextio muslimska bönesrum och mötesrum i Finland och även en officiell moské med minaret, men den ligger i Träskända och tillhör Finlands tatarer.

— Moskén har en annan status. Det är som en kyrka, med en egen plats och byggnad enkom för just den ändamålet, fortsätter Arshe Said och påpekar vikten av en officiell muslimsk mötesplats i Helsingfors.

Enligt Said saknar finlands politiker viljan att godkänna att en moské uppförs i huvudstaden, detta trots att den kommer att bekostas av andra muslimska länder menar han.

Kaarin Taipale som sitter i Helsingfors stadsstyrelse med specialansvar över stadsplanering slår dock ifrån sig och menar att staden först måste få se en plan på hur moskén kommer att se ut samt var den ska vara belägen.

— Jag tycker nog det borde finnas en moské i Helsingfors, det hör till religionsfriheten och jag tror nog den stora majoriteten av stadens beslutsfattare håller med mig. Men så länge det inte finns konkreta förslag om hur moskén skulle se ut och var den skulle byggas, har staden svårt att ta ställning, menar hon.

Källa:
Helsingfors saknar en moské


  • Publicerad:
    2014-11-18 18:00