FINLAND. Den tidigare kristdemokratiska partiledaren Päivi Räsänen åtalas för motsvarande hets mot folkgrupp. Detta efter att öppet ha diskuterat vad bibeln säger om homosexualitet.

Finlands tidigare inrikesminister, kristdemokraten Päivi Räsänen. Foto: Soppakanuuna (CC BY-SA 3.0).

Päivi Räsänen, som var partiledare för de finska kristdemokraterna 2004–2015 och Finlands inrikesminister 2011–2015, åtalas nu för tre fall av motsvarande hets mot folkgrupp, rapporterar Svenska Yle.

Detta efter att ha citerat ur bibeln och diskuterat vad boken har att säga om homosexualitet. Uttalandena anklagas för att vara ”nedsättande” och ska ha fällts dels på sociala medier och dels i radioprogrammet ”Vad tänkte Jesus om homosexuella?” i radiokanalen Yle Puhe.

— Jag anser inte att jag skulle ha gjort mig skyldig till att hota, smutskasta eller kränka någon folkgrupp. I alla de här fallen handlar det om Bibelns läror om äktenskapet och kön, säger Räsänen, som fortfarande är riksdagsledamot, i ett uttalande.

Finlands riksåklagare anser däremot att hennes uttalanden kränker ”homosexuellas människovärde” och att dessa medför ”fördomsfullhet, förakt och hat gentemot homosexuella”.

Räsänen uppmanar också alla finländare att nyttja sin yttrande- och religionsfrihet.


  • Publicerad:
    2021-05-03 20:30