FINLAND. Polisen i Finland har erkänt att de förföljer medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen i syfte att pressa dem på information.

Måndagen förra veckan blev Ville Nurmela som är medlem i Nordiska motståndsrörelsen stoppad och trakasserad av den finska polisen. Det hela började när Nurmela var på väg till matbutiken och noterade hur en polisbil följer efter honom. När han väl svängt in på matbutikens parkeringsplats körde polisbilen upp intill honom vartefter trakasserierna påbörjades.

När Nurmela steg ut ur sin bil konfronterades han genast av de två poliserna i polisbilen. De inledde det hela med att genast att ställa en massa frågor om huruvida Nurmela är medlem i Nordiska motståndsrörelsen eller inte. En fråga som Nurmela svarade ja på då hans medlemsskap inte direkt är en hemlighet vare sig för polisen eller meningsmotståndare.

Polisen inledde därefter ett fältförhör där de ställa en massa frågor om rörelsen och dess aktiviteter. Nurmela lät då meddela att han inte har som avsikt att besvara några frågor som rör rörelsen. Ett uttalande som enligt Nurmela resulterade i polisen nu försökte finna en orsak till att kunna ta honom till stationen där man skulle kunna fortsätta att pressa honom på information.

För att kunna ta Nurmela till stationen behövde polisen en ursäkt. För att finna en sådan började man att gå igenom hans fickor för något som skulle kunna ses som olagligt. Man genomförde även ett drogtest på Nurmela. Båda försöken resulterade i ett för polisen negativt resultat. På sig hade Nurmela inte något olagligt och han brukar likt alla andra medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen inga droger.

Då polisen inte kunnat finna en enda anledning att ta med sig Nurmela till stationen hade de inget annat val än att låta honom gå sin väg. Men innan de avlägsnade sig från platsen valde poliserna att ge Nurmela en varning: ”Ett medlemsskap i Nordiska motståndsrörelsen innebär extra uppmärksamhet från polisen”.

Uttalandet är mycket anmärkningsvärt då det innebär att polisen öppet medger politisk förföljelse. Det är inte heller första gången polisen gjort sådana uttalanden i Finland. Senast ett sådant uttalande gjordes av den finska polisen lyckades man fånga det hela på film. Då lät polisen meddela att man kontrollerar personers identitet vid rörelsens aktioner ”med målet att kartlägga vilka som tillhör Nordiska motståndsrörelsen”.

Se videon i fråga här:

Källa:
Uudenkaupungin poliisi ahdistelee PVL:n paikallista jäsentä: ”Vastarintaliikkeen jäsenyys tuo poliisin taholta erityistä huomiota”


  • Publicerad:
    2018-04-02 13:50