FINLAND. Enligt polisen i Helsingfors gick hundraårsfirandet av Finlands självständighetsdag mycket lugnt till trots enorma folkmassor. Finsk statsmedia väljer dock i stället att försöka klistra de 10 gripandena på de nationella demonstranterna.

Alla som var på plats i Helsingfors igår, inklusive Nordfronts redaktion, kan konstatera att det rådde en enorm folkfest i staden. Något som nu även polisen gått ut och bekräftat. Förutom allmänhetens topphumör bekräftar Helsingforspolisen även att det gått mycket lugnt till i staden under gårdagen och att man bara gripit tio personer. Detta trots att man från polisen hade förberett sig med ett massivt polispådrag.

Finsk statsmedia beskriver dock det hela på ett annat sätt. I sin artikel om polisens gripanden väljer YLE att krydda sina meningar med orden ”nazist”, ”612” och annat som kan få den oinsatte att missförstå vad som verkligen skett under kvällen.

Bland de tio gripna finns en person som enligt YLE ”stört demonstrationståget mot nazism i Helsingfors”. Gripandet ägde rum på Hagnäs torg vilket ligger 2,4 kilometer ifrån där Motståndsrörelsens samlades. Två greps vid Narinkkatori där Motståndsrörelsens samlades, något som YLE beskriver som att gripandena ägde rum vid ”nazistdemonstrationen”. Nordfront bevittnade ett av gripandena och den gripne var inte från Motståndsrörelsen och bar inte heller några symboler kopplade till Soldiers of Odin.

Utöver de ovannämnda så skall två personer blivit gripna vid Tölö torg där 612-marschen avgick, en marsch där även Motståndsrörelsen deltog. De två gripna skall enligt polisen ha kastat ägg på personer som närvarat vid fackeltåget. Vem som kastar ägg på nationellt sinnade i ett fredligt fackeltåg är rätt enkelt att gissa sig fram till. Dock så vinklar YLE det hela till att det ”skedde vid 612-marschen”. Ytterligare tre personer greps i anslutning till 612-marschen för att ha stört fackeltåget.

Att finsk statsmedia valt att rapportera som de gör är ett ypperligt exempel på mediahetsen mot Nordiska motståndsrörelsen. För att ge lite perspektiv för den som inte kan finska så nämns 612 fem gånger, ”nazist” fem gånger och Tölö (där demonstrationerna ägde rum) 4 gånger. Vänstern och anarkisterna nämns i hela artikeln exakt en enda gång.

Källor:
Mielenosoituksissa otettiin kymmenen kiinni – muutoin oli poliisin mukaan rauhallista
Poliisi: Suomi 100 -juhlinta keräsi selvästi enemmän väkeä kaupungille


  • Publicerad:
    2017-12-07 17:55