FEMINISM. På lördag anordnas det feministiska forumet FemF på Arbis i Helsingfors. En del av programmet är ett rum där personer med vit hudfärg inte är välkomna.

feminist

Temat för årets feministiska forum är ”rum” och som en del av evenemanget ordnar Helsingfors-feministerna HelFem ett rum dit endast personer som inte är vita har tillträde. Meningen är att rummet ska fungera som en ”trygg zon” där ”färgade” kan dricka té, lyssna på musik, titta på dokumentärer eller bara slappna av. Den som vistas i rummet står själv för definitionen av begreppet ”färgad”. Orsaken till att vita inte är välkomna till rummet är att de anser att den som inte är vit behöver ett rum där den kan vara sig själv, utan vita.

Utöver att vit hudfärg är normen i samhället så är den också det i feministiska kretsar. Enligt HelFem tvingas den som inte är en vit feminist att anpassa sig till vithetsnormen bland feministerna och lyssna på då vita människor som saknar erfarenhet av rasism diskuterar ämnet. I det egna rummet ska de inte behöva göra det menar de.

— Mainstream-feminismen är väldigt vit. Ibland använder folk feministiska budskap för att stärka sitt eget personliga varumärke och då handlar det om helt andra intressen än att arbeta mot diskriminerande strukturer, säger HelFem.

HelFem förstår sig inte på de som pratar om omvänd rasism, för enligt dem förutsätter rasism att det finns en viss typ av strukturer. En ”färgad” har aldrig dessa strukturer på sin sida och därför existerar inte något sådant som omvänd rasism.

Kritiken mot evenemanget blev större än väntat. HelFem hade inte väntat sig sådan uppståndelse eftersom begreppet tryggt rum inte är nytt. Rummet No Whites Allowed har skapat så mycket uppståndelse på sociala medier att FemF valde att ta bort evenemanget från Facebook för att undgå trakasserier.

Till de kritiker som undrat om inte feminismen borde inkludera istället för att exkludera någon på grund av hudfärg säger HelFem att det handlar om positiv särbehandling och att det är en vanlig metod för att stödja grupper som lider av strukturell diskriminering.

Källa:
Feminister försvarar No Whites Allowed – trygg zon utan vita behövs


  • Publicerad:
    2016-11-10 12:40