FINLAND. Finlands flygvapen bytte emblem utan några tillkännagivanden.

Det historiska emblemet för Finlands flygvapen ska minneshålas. Till höger: Det nya emblemet.

Finlands flygvapen har sedan 1918 haft en svastika som en del av flygvapnets emblem.

I tysthet har man tagit bort svastikan utan att presentera det nya emblemet.

Emblembytet upptäcktes först av professor Teivo Teivainen vid Helsingfors universitet.

— Eftersom emblem bärs på uniformer ansågs det opraktiskt och onödigt att fortsätta att använda det gamla emblemet som ibland har orsakat missförstånd, säger en talesman för flygvapnet.

Emblembytet skedde redan år 2017 men det var inte förrän Teivanien nyligen upptäckte det som det kom till allmän kännedom.

En del av Finlands kulturarv
Så sent som 2018 försvarade Teivainen symbolen i en intervju med Christian Science Monitor, vilket han ofta fick göra.

Han sade också att svastikan inte är en problematisk symbol i Finland och landet har sina egna skäl att bevara den som en del av kulturarvet.

Teivainen – som är Natovän – ansåg dock att emblemet kunde utgöra ett problem eftersom han inte håller det för otroligt att väpnade konflikter med Ryssland åter kommer att blossa upp. I ett sådant läge måste Finland samarbeta med Natostyrkor – som inte skulle förstå varför svastikan var en del av flygvapnets emblem.

Den berömde finländske konstnären Akseli Gallen-Kallela var i modern tid den förste person i landet att använda symbolen i en tavla, men det var  adelsmannen Greve Eric von Rosen från Sverige som fäste den på Finlands flygvapenemblem.

von Rosen ansåg svastikan vara en lyckosymbol, precis som den uppfattats av många indoeuropéer och indier under tusentals år.

Lyckosymbolen fästes också på husfasader i Finland från och med 1920-talet.

Men nu ska flygvapenemblemet – vars svastika även återfinns på åtskilliga finska krigsmonument i Helsingfors – minneshålas.

Om västvärldens judiska makt kommer att se till att även landets svastikaprydda monument ska modifieras, återstår att se.


  • Publicerad:
    2020-07-03 09:40