FINLAND. Den finska dårvänstern har tagit efter den svenska och försökt föreslå en orwelliansk samtyckeslag. Debatten i riksdagen nobbades av de flesta.

När den finska riksdagen skulle debattera en möjlig samtyckeslag som den finska dårvänstern tagit inspiration till ifrån Sverige bemödade sig knappt någon av landets riksdagsledamöter att vara på platts. Ett tecken på att lagen av de flesta anses som vansinnig.

Lagen som Finlands motsvarighet till Vänsterpartiet föreslagit skulle innebära att all sex utan samtycke per automatik ska ses som våldtäkt. En tanke som till ytan låter sund men har enorma implikationer för framtiden. Detta då ett par i praktiken skulle behöva ingå någon form av kontrakt innan en sexakt för att säkerställa att båda parter kan bevisa att samtycke existerat ifall den andra parten exempelvis skulle göra en felaktig polisanmälan.

Det nya lagförslaget hade innan gårdagens riksdagsdebatt fått hård kritik från andra partier. Bland annat gick polisen och tillika riksdagsmannen för Sannfinländarna Tom Packalén ut med kraftig kritik mot den föreslagna lagen. Han ville veta hur vansinnesvänstern tänkt att ett så kallat ”sexavtal” görs och hur det hela ska bevisas i en eventuell polisutredning. Problemet menade han ligger i att ett ”sexavtal” skulle i princip behöva innehålla ett avtal om alla ”sexmoment” man ämnar idka.

— Ett sådant avtal skulle behöva vara extremt detaljrik mellan de parter som ämnar idka sex. Jag kan inte se hur ett sådant avtal kunde ingås i verkligheten, sade Packalén och fortsatte.

— Vi måste ta i beaktande hur sådana här avtal skulle ingås ute i verkligheten. Ska det finnas ett papper på det? En applikation?

När lagförslaget under torsdagen väl skulle diskuteras i riksdagen som sista punkt i dagordningen tömdes riksdagssalen mycket snabbt på folk. På platts fans enbart en handfull ledarmöten som redan innan debatten givit sitt stöd för förslaget. Trotts att riksdagen nobbat debatten om förslaget hoppas dårvänstern på att ärendet ska gå vidare till utskottsbehandling.

Källor:
Få ledamöter deltog i remissdebatt om samtyckeslag
Poliisikansanedustaja äimisteli tv:ssä: Miten seksisopimus tehdään?


  • Publicerad:
    2018-03-09 18:40