Tysklands parlament drar in partistödet för det nationalistiska partiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). Anledningen sägs vara obetalda böter som ålagts partiet.

NPD

NPD ålades av en Tysk förvaltningsdomstol i december förra året att betala 1,27 miljoner euro i böter, något som riskerar att tömma partiet på finansiella medel. Böterna fick NPD på grund av att partiet presenterat felaktiga redovisningar, vilket satte partiet i en bättre ekonomisk situation, rapporterar Der Spiegel.

NPD:s talesman Frank Franz säger till tidningen att det troligen är ett försök att stoppa partiet från att ställa upp i valet. Partiets kassör Andreas Storr säger att de gör allt för att inte betala böterna och menar att de inte blivit presenterade med en konkret betalningsplan. I ett brev till parlamentet kräver NPD att partistödet fortsätter att betalas ut, något de menar att de har lika mycket rätt till som alla andra partier.

I Tyskland får ett parti 85 cent för varje röst de fått i EU-val, parlaments- och regionalval. När man når över fyra miljoner röster sjunker stödet för övriga röster till 70 cent.

NPD har under den senaste tiden hotats med förbud att bedriva politisk verksamhet och har i en statlig utredning beskyllts för att ha en ”antisemitisk, rasistisk och xenofobisk position”, samt vara relaterad till nationalsocialismen. Andreas Storr menar att denna attack mot partiet måste tas i beaktning och att det har medfört rättsliga kostnader för partiet med 400 000 euro. Parlamentet säger trots detta att NPD inte kommer få sitt partistöd och att det är fruktlöst för partiet att ta till rättsliga åtgärder, eftersom de inte kommer finna något stöd i lagen.

Källa:
Accounting Irregularities: Far-Right NPD Party Seeks to Avoid Paying Fine


  • Publicerad:
    2013-02-27 17:12