HÄLSA. Rökavvänjningsprodukter har ökat i Sverige under coronakrisen.

Cigarettrökning kan allvarligt skada din hälsa. Foto: Pixabay (CC0).

Rädsla för coronapandemin har lett till att allt fler svenskar försöker sluta röka cigaretter.

— Vi har märkt en 80-procentig ökning av produkter för att sluta röka, säger Apoteas vd Pär Svärdson.

Covid-19 kan slå hårt mot lungorna. En kinesisk studie har visat att rökare löper högre risk att insjukna. Detta kan vara en av anledningarna till att intresset att sluta röka har ökat.

En annan anledning kan vara en allmänt ökad rädsla för sjukdom och död.

— Många blev skräckslagna och ringde för att de kände att de måste sluta på studs. Men nu den här veckan känns det lite lugnare i ton. Sådana här förändringar blir sällan bra när man är orolig och gör det i affekt, säger Annelie Johansson. Hon är driftansvarig på Sluta röka-linjen som under senare tid har blivit ”nedringda” av oroliga rökare. Sedan i slutet av mars har samtalen till Sluta röka-stödlinjen ökat med mer än 30 procent.

— Vi kan nog säga att coronapandemin har ett finger med i spelet. Under påskveckan har det inte varit någon skillnad mot tidigare år, men den här veckan är känslan att det kommer bli fler samtal igen även om det är för tidigt för att slå fast, säger Annelie Johansson.

Enligt Apotea är det främst äldre män i Stockholm som sett till att rökavvänjningsprodukterna har blivit en försäljningssuccé under pågående coronasituation.


  • Publicerad:
    2020-04-16 11:15