Fler landsting erbjuder nu rituell omskärelse utan medicinsk grund, rapporterar SVT. Senast i raden är Västra götalands landsting som precis tecknat ett avtal med en läkare som ska utföra rituell omskärelse.

För tre år sedan gav Sveriges kommuner och landsting en rekommendation om att alla landsting ska erbjuda rituell omskärelse. Det är fortfarande fem landsting som inte gör det. Värmland, Västernorrland och Jämtland har ännu inte tagit något beslut och i Örebro och Västerbotten säger man nej därför att man tycker att barnen ska vara med och bestämma själva och att friska organ inte ska opereras, uppger SVT.

Könsstympningen har fått mycket kritik under åren och Gunnar Göthberg, som är barnkirurg, är en av kritikerna:

”Jag tycker det är fel. Det skapar onödig smärta och är ett ingrepp som är oåterkalligt,” säger han.

En annan kritisk röst är Karin Lundström, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbottens läns landsting:

”Vi ser det inte som sjukvård, och har som många andra landsting en tuff och kärv ekonomi. Vi har gjort ett prioriteringsarbete och behöver fokusera på att lägga våra resurser på att hänga med när sjukvården utveckas,” sade Karin Lundström till Dagens Nyheter i juli.

Överläkaren Lars-Göran Friberg vid barnkirurgiska kliniken på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg har tidigare sagt så här till Ekot:

”Barnet är helt friskt. Att söva ner det och sedan amputera kroppsdelar eller kroppsdel finns ingen indikation att göra. Det är ett övergrepp från de vuxnas sida, från omgivningens sida som inte skyddar barnet.”

SVT har även intervjuat gambianen Lamin Anta Jarju vars båda söner omskars av en privatläkare i Göteborg:

”Jag har aldrig tvekat om jag ska omskära mina söner eller inte. Det är vår tradition och kultur,” säger Lamin Anta Jarju.

Denna form av kulturberikning i det svenska samhället är oftast skattesubventionerat, även om det just i Västra götaland kostar 10 000 kronor. I vissa landsting kostar det några tusen kronor och i Stockholm betalar man bara en mindre summa av det totala beloppet, och resten är skattefinansierat.


  • Publicerad:
    2012-09-17 22:03