TRYGGHET Ny statistik visar att unga män och kvinnor i Sverige upplever mer hot och våld än äldre. 27 procent av unga kvinnor har undvikit att gå ut kvällstid på grund av otrygghet och 18 procent av hela befolkningen är rädda när de går ut på kvällen.

Statistiska Centralbyrån (SCB) har i mer än fyrtio år gjort Undersökningar av levnadsförhållanden (ULF) som man nu har sammanfattat i rapporten Hot, våld och oro 1980-2024. Där kan man se att Sveriges befolkning, oavsett åldersgrupp, blir allt mer otrygg, speciellt när det gäller att gå ut på kvällen. Undersökningen från 1980 visade att 12 procent var oroliga när de lämnade hemmet på kvällen och 2024 hade det ökat till 18 procent av invånarna.

Den insamlade datan från enbart 2024 visar att 6 procent av alla som är 16 år och äldre har utsatts för våld, hot om våld eller andra hotelser som var så allvarliga att man blev rädd under det senaste året. Det var vanligare i åldersgruppen 16-29 år där 9 procent upplevt detta medan enbart 2 procent av de som var 65 år och äldre varit utsatta. Resultatet var relativt jämnt mellan könen.

Men tittar man enbart på kvinnor i åldersgruppen 16-29 år så visar siffrorna från 2024 att 27 procent av dem har avstått från att gå ut på kvällen av oro för att utsättas för hot och våld under det senaste året. För män i samma ålder så har 8 procent av män gjort detsamma. Detta är en förändring då det förr var vanligare att äldre kvinnor var oroliga för att gå ut kvällstid medan det nu ”bara” är 21 procent av kvinnor 50-54 som är så otrygga att man hellre stannar inne.