INRIKES. Under natten skall det ha hängts upp dockor i hängsnaror utanför flera kommunhus i södra Sverige. Enligt BLT så fanns där också ett politiskt högerextremt budskap uppsatt på platsen.

Enligt Blekinge läns tidning så rör det sig om totalt tre platser där dockor har hängts upp, Ronneby, Skurup, Båstad.

P4 Blekinge rapporterar om de hängda dockorna. Skärmbild: sr.se.

Polisen plockade under morgonen ner dockan utanför stadshuset i Ronneby. Foto: Facebook.

BLT har varit i kontakt med polisen angående händelsen.

– Det är någon eller några, med tanke på den geografiska spridningen troligtvis några, som har hängt upp dockor i människostorlek med snara runt halsen. På dockorna har de lämnat en papperslapp med politiska budskap, säger Jimmy Modin, polisens presstalesperson, till TT.

Hur de politiska budskapen lyder vill polisen inte gå in på. Enligt BLT ska en uppsatt papperslapp på dörren till Ronneby stadshus dock ha innehållit ett högerextremt budskap som kan tolkas som ett hot mot politiker.

SVT skriver också om händelsen och har varit i kontakt med Anna-Lena Lodenius.

Författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius har länge granskat såväl höger- som vänsterextremister och enligt henne är fallet med de hotfulla dockorna unikt.

– Jag har aldrig hört talas om det här i Sverige, säger hon.

När det kommer till dockor och budskap är Anna-Lena Lodenius enda referens den tyska terrorgruppen Nationalsozialistischer Untergrund som var aktiva i Tyskland i början av 2000-talet.

– I sin tidiga ungdomsperiod hängde de dockor över motorvägar. Det är det enda fallet jag kan komma på överhuvud taget.

Hur allvarligt skulle du säga att det här är?

– Det är oerhört allvarligt.

Nordfront har också fått in ett tips om dockorna av en grupp som påstår sig ligga bakom aktionen. Gruppen kallar sig ”Nationalsocialistiska kommittén” och låter hälsa att budskapet är att såsom dockorna hänger kommer alla politiker som förråder folket att hänga en dag.

Källor:
Hängda dockor utanför flera kommunhus
Experten om de hängda dockorna: ”Aldrig hört talas om det i Sverige”


  • Publicerad:
    2019-11-15 21:50