UKRAINAKONFLIKTEN En militär logistikterminal samt två civila bostadshus i Odessa uppges under lördagen ha träffats av missiler under lördagen, varvid åtta personer ska ha dödats.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att den ukrainska hamnstaden Odessa utsattes för en missilattack under lördagseftermiddagen. Vid angreppet ska en militäranläggning och två civila bostadshus ha träffats, varvid åtta personer uppges ha dödats och arton till tjugo ha skadats. Ukrainas försvarsminister Dmytro Kuleba har på Twitter kallat attacken för ”terrorism”.

Vapenförråd träffades med stor precision

Enligt den ryska militärens talesman, generalmajor Igor Konashenkov, träffade ”missiler avfyrade från lång distans” på lördagseftermiddagen ”med hög grad av precision en logistikterminal belägen på ett militärflygfält nära Odessa”, där ”ett stort parti utländska vapen erhållna av USA och ett antal europeiska länder förvarades”.

När det kommer till uppgifterna om missiler som träffat två civila bostadshus i Odessa, så kommenterar Russia Today (RT) att det inte står klart huruvida byggnaderna råkat träffas av ryska missiler riktade mot det militära målet, eller om de skadats som en konsekvens av ukrainska styrkors försök att skjuta ned dessa missiler.

Upprepar motvilligt sitt krav på sammanträffande med Putin

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj betonade vid en presskonferens i Kiev vikten av att ett spädbarn dödades vid missilträffarna:

— …En tre månader gammal bebis dog. En tre månader gammal bebis dödades. När kriget startade var detta barn en månad gammal. Kan ni föreställa er detta? sade presidenten, som på lördagseftermiddagen även upprepade sitt krav på ett sammanträffande med Rysslands president Vladimir Putin:

— Jag tycker att den som startade det här kriget också borde kunna få slut på det, säger presidenten…Det är inte så att jag gärna vill träffa honom, det är att jag måste, så att vi kan lösa den här konflikten på diplomatisk väg.