MÅNGKULTUREN. Många fyrverkeripjäsattacker i invandrartäta områden i Skåne.

Genrebild.

På fredagskvällen fick polisen i Örebro in ett flertal anmälningar om raketattacker.

— De skjuter urskillningslöst mot både människor och djur, sade polisman Lars Hedelin.

Men larm om fyrverkeripjäsanfall mot blåljuspersonal inkom från många städer i Sverige.

I Skåne rapporteras allvarliga incidenter från Landskrona, Helsingborg och Kristianstad.

I Landskrona sattes en förskola i brand, antingen genom att någon startade branden med flit eller för att det började brinna när någon skjutit in fyrverkeripjäser genom att skjuta sönder ett fönster.

När larmet kom vid 21-tiden och Räddningstjänsten skickade ut sina brandmän för att släcka branden, blev de beskjutna med fyrverkeriraketer. Istället för att påbörja släckningsarbetet drog man sig tillbaka och väntade på att polisen skulle komma.

— Det kan skada oss och det kan skada tredje man som inte får någon hjälp. Det är fruktansvärt, sade Mats Olsson som är yttre befäl på räddningstjänsten i Landskrona.

— När jag rullar in på området blir jag beskjuten med raketer. Jag fortsätter ändå men då har de lagt upp ett hinder. Vi kommer inte fram, sade Olsson.

— Så vi vänder och backar tillbaka till en annan, säker, plats och inväntar polis.

Mats Olsson var inte glad över fyrverkeribeskjutningen.

— Det är inte roligt. Man blir ledsen. Vi är här för tredje man och försöker göra så gott jobb vi kan och så blir vi beskjutna, sade han till Aftonbladet.

Polisen fick inte tag i någon av ”ungdomarna”, men stannade kvar i området för att försöka ”få tag i” dem och för att förhindra att de startade nya bränder.

— Ungdomarna var så klart inte kvar. De skingrades när vi kom dit, sade Calle Persson, presstalesman vid polisen.

Stök och bränder i Kristianstad och Helsingborg
I invandrartäta Gamlegården i Kristianstad tvingades polisen rycka ut efter flera larm om skjutningar med fyrverkeripjäser.

Det var tredje kvällen i rad med sådana händelser. Minst tre containrar brann under kvällen. Polisen uppger att tre personer har frihetsberövats på grund av incidenterna.

— Vi har vad jag skulle säga ett våldsamt upplopp. Det är väldigt rörigt, mycket eldande av allt möjligt, soptunnor som det tänds eld på, raketer som skjuts mot husväggar och personer som gör våldsamt motstånd, sade Marielle Kampf, inre befäl vid Kristianstadspolisen, till Kristianstadsbladet.

Sent på kvällen inkom larm om bränder i invandrartäta stadsdelen Planteringen i Helsingborg.

— Det är förmodligen ungdomar som har slängt in raketer. Det är rubricerat som skadegörelse genom brand, sade polisens presstalesman Calle Persson till Helsingborgs Dagblad.

Precis som i Landskrona sköt någon i Borlänge in en raket genom ett fönster till en skola. Räddningstjänsten fick ventilera ut rök ur lokalen.

Källor:
Brandmän beskjutna med raketer vid utryckning
Flera larm om fyrverkeriattacker


  • Publicerad:
    2019-12-31 13:30