UTRIKES. En attack inträffade under kvällen vid en synagoga i Wien, där även skott avlossats i de centrala delarna av staden. Flera personer uppges ha skadats och en person ska ha dödats vid attacken. Liveuppdatering avslutad

Det har skett en attack vid en synagoga i Österrikes huvudstad Wien och i de de centrala delarna av staden har skott avlossats, skriver SVT Nyheter. Kronen Zeitung var först med nyheten.

Enligt uppgifter på lokalpolisens Twitterkonto ska flera personer ha skadats och en person dödats vid attacken. En av de skadade ska vara en polis som skyddat synagogan och som uppges ha fått livshotande skador.

— Det är ett enormt stort pådrag med poliser som letar efter en person som misstänks ha skjutit en polis, säger SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick som befinner sig på plats i Wien.

Inga närmare detaljer har lämnats av polisen som endast bekräftat att en större insats pågår.

Österrikes inrikesministerium har bett invånarna i Wien att stanna inomhus och hålla sig borta från fönstren.

Nordfront följer händelseutvecklingen.

Uppdatering 22:00

Vissa uppgifter gör gällande att sju personer har dött vid attacken och flera har skadats.

Uppdatering 22:10

Enligt SVT Nyheter så har inrikesminister Karl Nehammer i österrikisk tv uppgett att flera personer misstänks för att ha begått skjutningen som tros vara en terrorattack. Minst tre personer ska ha skadats.

En talesperson för det judiska samfundet har uppgett att synagogan och byggnaderna runt omkring troligen var tomma på personer då attacken skedde och att därför var attacken antagligen inte riktad mot dem.

Polisen uppger att kollektivtrafiken tills vidare inte kommer att stanna i centrala Wien och uppmanar även människor att hålla sig borta och att inte dela klipp eller foton av händelserna.

En person ska enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA ha gripits.

Uppdatering 22:50

Polisen i Wien går ut på deras Twitterkonto att det handlar om ett flertal terrorister som är beväpnade med gevär. En person skall ha blivit ihjälskjuten och flera är skadade varav en är polisman. En misstänkt terrorist skall ha skjutits ihjäl av polisen.

Uppdatering 23:00

Enligt brittiska Daily Mail skall en av terroristerna ha sprängt sig själv genom att aktivera ett bombbälte. Det ryktas om att sju personer har dött enligt Daily Mail. Rabbinen Schlomo Hofmeister säger att flera av terroristerna sköt mot människor som satt på uteserveringarna.

— De sköt minst 100 skott utanför vår byggnad.

Rabbinen spekulerar sedan vidare att dagen har valts för att många människor passar på att vara ute på barerna som kommer att stängas ned under den pågående coronapandemin.

Uppdatering 23:15

Varning för känsliga tittare.

Flera videos har släppts på sociala medier. På Instagram har en person laddat upp en video där det ser ut som poliser blir beskjutna. På samma konto har personen laddat upp en video där man ser en misstänkt terrorist skjuta mot en person för att sedan springa från platsen. Polis anländer sedan till platsen för att undsätta personen.

Uppdatering 23:30

Polisen säger till österrikisk media att de jagar flera beväpnade terrorister och uppmanar människor att stanna hemma och inte använda sig av kollektivtrafiken.

Uppdatering 23:50

En Mellanösternanalytiker blir intervjuad av Russia Today där han säger att detta ser mer planerat ut än de tidigare terroristattackerna. Han påpekar också att Europa har svårt att hantera individer som har terroristiska motiv då de anmäler sig som flyktingar när de vill komma in i Europa.

Den franska globalisten och presidenten Emmanuel Macron skriver ut plattityder på Twitter ”Vi delar chocken och sorgen med Österrikes folk” som alltid görs av europeiska ledarna när sådana här terroristattacker sker.

Uppdatering 00:05

Attacker skall i början ha skett på sex platsen och enligt Disclose.tv skall TV-kanalen ORF TV märkt ut dessa attacker i Wiens centrum.

Uppdatering 00:20

Den brittiska professorn Mark Almond intervjuas av Russia Today. Han påstår att en av terroristerna skall ha skrikit ”Allahu akbar” under attacken.

Uppdatering 00:40

Två personer nu bekräftade döda. Det har funnits spekulationer från flera medier om att antalet skulle vara sju totalt men hitintills är alltså bara två bekräftat döda.

Wiens borgmästare Michael Ludwig säger att 15 personer befinner sig på sjukhus, sju av dem har allvarliga skador. Enligt tjeckisk polis gör den österrikiska polisen stickkontroller vid gränspassager i hopp om att fånga förövare som vill fly landet efter attacken.

Uppdatering 01:00

En terrorist skall ha blivit dödad nära en kyrka och den österrikiska polisen har tillkallat bombgruppen då de misstänker att den nu döde terroristen har ett bombbälte på sig. Militär är nu utplacerad i staden.

Enligt en jihadistisk sida skall anledningen till dådet i Wien varit att Österrike hjälpt den den amerikanska koalitionen i Syrien. Detta rapporterar OE24.TV i deras livesändning.

Uppdatering 01:30

Den österrikiska inrikesministern Karl Nehammar säger vid en presskonferens att minst en terrorist är fortfarande på flykt och uppmanar människor att fortsättningsvis stanna inne samt att föräldrar som bor i Wien inte bör skicka sina barn till skolorna imorgon.

Stefan Löfven har sällat sig till andra europeiska ledarna genom att använda sig av plattityder och fördöma dådet på Twitter som är vanligt när europeiska människor dödas.

Nordfront avslutar nu sina uppdateringar och kommer fortsätta arbetet imorgon


  • Publicerad:
    2020-11-02 21:40