SVERIGE. En pojke ska enligt uppgift ha trakasserat flickor på en skola under en längre tid. Skolan har inte agerat och en av flickorna har nu bytt skola för att komma undan sin förövare. Fallet var så allvarligt att säkerhetspolisen kopplades in. Nu har hovrätten fastställt tingsrättens dom och dömt pojken till 30 timmars ungdomstjänst.

I januari fastställde hovrätten domen mot en 15-årig pojke som var åtalad för misshandel och ofredande av en flicka i samma ålder. Enligt domen ska han ha tagit tag i flickans rumpa och sedan dragit omkull henne till marken genom ett grepp runt foten. Enligt flickan ska pojken under minst ett års tid betett sig illa mot flickor på skolan.

Händelsen som pojken nu är dömd för ska ha skett i april 2015 men var enligt uppgifter bara en i raden av en längre tid av trakasserier. Flickan beskriver själv situationen:

— Han kunde tafsa på mig och fem-sex andra tjejer varje dag, ibland även på lektionerna. En gång slog han till mig i ansiktet i ett klassrum. ’Kan du inte göra något åt honom?’ skrek jag till läraren men hon sa att hon inte hade sett något.

Flickan berättar vidare hur pojken fotograferade under flickornas kjolar och kallade dem för hora. Flickans föräldrar ska ha varit i kontakt med skolan redan i slutet av 2013 angående pojkens beteende. Pojken nekade då till anklagelserna och enligt flickan så fortsatte allt som vanligt även efter mötet.

Skolan gick vid tillfälle ut med ett brev till föräldrar med barn i årskurs åtta om att flickor hade blivit sexuellt trakasserade och utsatta för verbala kränkningar på skolan. Trots detta gick rektorn ut och meddelade att pojken skulle få gå kvar då man enligt skolverket inte får stänga av elever från skolan.

Rektorn lovade dock att samtalsstöd skulle ges till de utsatta flickorna och förövaren. Socialtjänsten skulle även kopplas in för att ”hjälpa” pojken och dennes familj. Det hela slutade dock med att fyra utomstående unga kvinnor kom till skolan och hotade flickan som anmält händelserna.

— De föste ut mig på skolgården för att ge mig stryk och skrek att jag skulle ta tillbaka min polisanmälan mot killen annars kunde jag råka illa ut, säger flickan.

De inblandades bakgrund bedömdes vara så pass allvarlig att säkerhetspolisen kopplades in i fallet och flickans familj fick ett larmnummer som de kunde ringa vid behov.

På grund av det inträffade vågar flickan inte längre gå kvar i skolan utan får sedan en tid tillbaka hemundervisning. Flickan, som idrottade på elitnivå har inte heller kunnat fullfölja sin träning och går hos psykolog för att bearbeta händelserna. Hon har också bytt till en annan skola medan gärningsmannen får gå kvar på skolan där han begick övergreppen. Han dömdes av Uppsala tingsrätt till ungdomstjänst i 30 timmar.

Rektorn på skolan har inte velat kommentera händelsen.

Källa:
Flicka misshandlades av pojke i klassen – hon fick byta skola


  • Publicerad:
    2016-03-14 10:05