SVERIGE. Ett 30-tal flyktingar som tidigare varit placerade i Malmö transporterades med buss till Östersund. Framme i Östersund vägrade flyktingarna att gå av bussen då det norrländska klimatet inte var i deras smak.

Inte alla människor uppskattar den nordiska vintern.

Inte alla människor uppskattar den nordiska vintern.

Flyktingarna ockuperade bussen och krävde att bli skjutsade tillbaka till Malmö. Då flyktingarna vägrade gå av bussen tillkallades polis för att tvinga ut flyktingarna ur bussen, men polisen vägrade att ta på sig den uppgiften och kom med byråkratiska undanflykter.

— Det är svårt för polisen att göra något. Vi kan inte avhysa dem från bussen. Det måste gå via Kronofogden för att få ett avhysningsförfarande och först då kan polisen bistå, säger Bengt Stadin, länsvakthavande vid Jämtlandspolisen.

Istället för att hjälpa till uttrycker polisen en förståelse för de kräsna flyktingarna.

— De blev besvikna när de kom hit. Det var kallt och ingen storstad, säger Stadin.

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson erkänner att vissa flyktingar har för höga förväntningar på Sverige, vilket antagligen beror på att ryktet om Sveriges liberala asylpolitik och frikostiga välfärd har spridit sig bland tredje världens massor.

— Vi har sett ibland att asylsökande har en bild av vad som väntar i Sverige. När bilden inte överensstämmer med verkligheten så blir det problem. Man tycker inte att det man möts av är det man förväntat sig. När vi i detta läge har så många som kommit till Sverige i år kan vi inte placera dem där de själva vill bo.

Migrationsverket menar dock att man är tydlig i kommunikationen med flyktingarna och har förklarat att flyktingarna antingen får bo i Östersund där myndigheten har bestämt att de ska bo eller att de får lösa sin boendesituation i Sverige på egen hand tills deras asylärende är utrett.

I skrivande stund verkar flyktingarna varken frivilligt ha gett sig eller på annat sätt förmåtts att gå av bussen.

Nordfront följer utvecklingen.

Källa:
Vägrar gå av buss vid flyktingboende


  • Publicerad:
    2014-12-31 17:10