Nordfront har tidigare skrivit om situationen i Grums och ämnet har återigen blivit aktuellt. Grums boende för ”ensamkommande flyktingbarn” finns för tillfället i Slottsbron, men ska flyttas. 

Kommunen har letat efter ett alternativ och valet föll på att flytta boendet till sex lägenheter på Järpegatan i Grums. Problemet är dock att det redan bor folk i lägenheterna. Två lägenheter är upptagna, den ena av Åke och hans fru, som bott i sin lägenhet i 43 år. Den andra lägenheten bebos av en familj som bott där i över 30 år. ”Eftersom det här är en kommunal verksamhet som ska vara samlad letade vi efter ett trapphus där vi kunde inrymma hela den här verksamheten”, säger bostadsbolagets vd, Annika Lomarker till nwt.se. ”Då tog vi det trapphus där det påverkade minst. Det är bättre om det är så få som möjligt som blir påverkade”, fortsätter hon.

Familjerna erbjöds andra lägenheter. Men hon förstår om de helst velat bo kvar. ”Det är en jättestor sak för de två familjerna som måste flytta. Det har inte valt det själva. Men att det blir en så stor sak för så många andra var inte vad vi hade trott”, säger Annika Lomarker.

Lomarker förfasas över att boende i Grums ställer upp för varandra när främlingsinvasionen blir för påtaglig. Mejl med ”rasistiskt” innehåll har skickats till kommunen och främlingsfientliga flygblad har spridits i bostadsområdet. ”Som offentlig person får man finna sig i att bli lite omskriven och påhoppad, det är en del av arbetet. Sedan är jag förvånad över att det får den här omfattningen. Det hade jag inte trott. Det var ingen som tänkte att de kunde bli den här konsekvensen, jag tänkte inte i de banorna.”, säger hon. Annika Lomarker kommenterar det lokala motståndet mot främlingsinvasionen på klassiskt politikermanér: ”Det är hemskt att folk beter sig på det här sättet. Det här är ett uttryck av ett fåtal personer. Gemene man i Grums har inte de här åsikterna.”

Lomarker kanske har missat att en övervägande majoritet av befolkningen i Grums inte vill ha något med främlingarna att göra. En lokal medborgargrupp har bildats, Grumsgruppen, till värn för de familjer som nu tvingas flytta. Gruppen har av polisen fått tillstånd att demonstrera den 14 juli och på sin Facebook-sida beskrivs manifestationen som en politiskt oberoende ”aktion mot deportation”. Syftet sägs vara att genom namninsamling och nämnda demonstration agera mot svenskavhysning till förmån för inflyttade invandrare i Grums.


  • Publicerad:
    2012-07-06 20:57