SPANIEN. Under helgen har FN:s chef Ban Ki-Moon uttalat sig i spansk media gällande den seger som vanns av de separatistiska partierna i Kataloniens lokalval i september.

Kataloniens fana, Senyera.

Kataloniens fana, Senyera.

Ban Ki-Moon , som är FN:s generalsekreterare, uppgav följande till spansk media:

— När man talar om självständighet, har vissa områden erkänts av FN som icke-autonoma territorier. Katalonien hamnar inte under denna kategori.

Enligt FN:s syn så utgörs ”icke-autonoma” territorier av geografisk, etnisk och kulturell enskildhet från det land som administrerar dem. Enligt de separatistiska partier som vann de katalanska lokalvalen i september så har Katalonien en egen kultur och därtill ett eget språk. Vidare berömde Ban Ki-Moon å FN:s vägnar regeringen i Madrid och menade att denna respekterar landets ”mångfald: kulturerna, språken och traditionerna”.

— Jag uppmanar det Katalanska folket och dess ledare att föra en dialog med de spanska myndigheterna, sa FN-ledaren också.

Under november väntas de separatistiska partierna Junts pel Si och Candidatura de Unidad Popular rösta igenom en resolution om Kataloniens formella utträde från Spanien som ett första steg mot fullständig självständighet. Det är något som Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uppger att landets största politiska partier motsätter sig, oavsett blocktillhörighet.

16 procent (7,5 miljoner) av Spaniens befolkning bor i Katalonien, regionen räknas som landets rikaste och producerar 20 procent av BNP. Under Europas ekonomiska kris har rörelsen för självständighet fått ökat stöd.

Källa:
UN chief says Catalonia call for independence from Spain is illegitimate


  • Publicerad:
    2015-11-05 00:15