Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

FN till Norge: “Förbjud rasistiska organisationer”

Av Redaktionen, 2019-01-03
redaktionen@nordfront.se

NORGE. I en rapport uppmanar FN:s rasdiskrimineringskommitté Norge att förbjuda ”rasistiska organisationer”. Men i Norge finns fortfarande ett motstånd mot ett sådant tilltag, och från höger till vänster är man skeptisk till att ett förbud skulle tjäna deras intressen.

Det var under förra året som globalistorganisationen FN:s rasdiskrimineringskommitté (CERD) var i Norge för att undersöka hur det stod till med ”rasismen” i landet. Besöket utmynnade i en rapport där man uttryckte oro över hur exempelvis Nordiska motståndsrörelsen har växt sig allt starkare och agerar i offentligheten. I rapporten skriver CERD att ”rasistiska och nynazistiska organisationer har blivit mer synliga  i sociala medier och genom demonstrationer”.

Stor vikt lades vid att Norge inte har följt uppmaningen i FN:s rasdiskrimineringskonvention om att förbjuda ”rasistiska organisationer”. Norska myndigheter har dock svarat med att man förbjuder vissa handlingar, och att det därmed inte finns någon anledning att förbjuda organisering.

Kommittén svarar på Norges invändning genom att påpeka att ett organisationsförbud är en ”preventiv åtgärd”, medan påföljder av så kallade rasistiska yttranden och handlingar endast är ”reaktiva åtgärder”.

Det finns dock ett politiskt motstånd i Norge mot att förbjuda organisationer. Peter Christian Frølich, som är medlem av regeringspartiet Høyres rättspolitiska kommitté, menar att Norges åsiktslagar gör att något organisationsförbud inte behövs.

— Vår metod har varit att fokusera på handlingar och yttranden och inte organiseringen. Jag menar att det har varit en framgångssaga, kommenterar han till tidningen Klassekampen.

Inte heller på vänsterkanten inom politiken vill man se något organisationsförbud i Norge. Petter Eide, som är rättspolitisk talesperson för Socialistisk Venstre (SV), säger:

— Jag är skeptisk till att förbjuda organisationer. Jag menar att det är handlingar som ska förföljas, och jag oroar mig för att ifall man inför ett förbud, så försvinner de under jorden och blir ännu brutalare.

Lobbyorganisationen Antirasistisk Senter har också tagit ställning mot ett organisationsförbud. Istället menar man att regeringen bör överse ifall ett förbud mot ”rasdiskriminerande aktiviteter” är möjligt, så att inte även våldsvänsterorganisationer drabbas.

— Det vore en fara att införa ett dylikt organisationsförbud, ifall det skulle bli ett generellt förbud, som också drabbar andra organisationer som definieras som extrema bara för att de vill exempelvis hjälpa asylsökare att inte utvisas, eller sådana som förespråkar revolution, säger Mari Linløkken, som är organisationens vice ordförande.

Källor:
FN ber Norge forby rasistiske organisasjoner
FN ber om rasistforbud


  • Publicerad:
    2019-01-03 12:00