RASKRAVALLERNA. FN uppmanar USA att böja sig för de våldsamma upploppen i landet och göra sig av med ”strukturell rasism”. 

Michelle Bachelet. Foto: Russel Watkins (CC BY 2.0)

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, har i ett uttalande uppmanat USA att böja sig för upploppsmakarnas vilja och göra sig av med ”strukturell rasism”. Bachelet säger att de våldsamma demonstrationerna och upploppen är tecken på att USA behöver genomföra omfattande reformer.

— De som vill få ett slut på mördandet av obeväpnade afroamerikaner måste höras. De som vill få ett slut på polisvåld måste höras. Och de som vill få ett slut på inhemsk och strukturell rasism som fördärvar det amerikanska samhället måste höras, säger högkommissarien.

För att stoppa problem med ”bländande ojämlikhet” och rasistiska poliser måste USA genomföra ”omfattande reformer” såväl som att ha en ”omfattande dialog”, hävdar Bachelet. Hon uppmanar också myndigheterna att ta hänsyn till ”socioekonomiska faktorer” när de författar de nya reformerna, skriver RT.  Vilka slags reformer hon förespråkar framgår dessvärre inte ur uttalandet.


  • Publicerad:
    2020-06-04 20:35