VÄRLDEN. Saudiarabiens FN-ambassadör i Genève ska leda en panel som ska övervaka hur FN:s medlemsländer följer de mänskliga rättigheterna. Detta trots att Saudiarabien själv bryter mot många av dessa rättigheter.

Den FN-kritiska organisationen UN Watch har grävt fram dokument från den 17 september som visar att FN valt en saudiarabisk ambassadör i Geneve, Faisal Trad, till att leda en femmanna stark panel som utser FN:s ”oberoende” experter. Dessa ”experter” jobbar med att ta fram ramverk för mänskliga rättigheter samt övervakar överträdelser av desamma bland FN:s medlemsländer.

Saudiarabien hamnade nyligen i rampljuset för att ha dömt en liberal bloggare, Raif Badawi, till 1 000 piskrapp för att ha förolämpat islam. Hans fru, som lever i exil i Kanada, kommenterade utnämningen av ambassadören med att detta är som att FN ger grönt ljus till att åter börja ”skinnflå” hennes man.

År 2013 valde FN:s medlemsländer in Saudiarabien, Kina, Ryssland och Kuba till sitt dåvarande 43 länder starka råd för mänskliga rättigheter.

Källa:
Again: Saudi Arabia Elected Chair of UN Human Rights Council Panel


  • Publicerad:
    2015-09-26 22:20