VÄRLDEN FN:s säkerhetsråd har röstat nej till ett ryskt förslag att undersöka påstådda amerikanska biovapen-labb i Ukraina. Under omröstningen fick Ryssland endast stöd av Kina.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari har Ryssland hävdad att man upptäckt flera amerikanska laboratorium i Ukraina som tar fram biologiska vapen.

Påståendena har i väst avfärdats som ”rysk desinformation”, även om både Kiev och Washington har medgett att det finns laboratorier, som dock sysslar med ”vanlig forskning” och inte i vapen.

Ryssland har därför lagt fram ett förslag inför FN:s säkerhetsråd om en FN-delegation som ska utreda de utpekade laboratorierna. Säkerhetsrådet röstade om förslaget på torsdagen och Ryssland fick stöd av Kina, medan USA, Frankrike och Storbritannien röstade nej. De icke-permanenta medlemsländerna i säkerhetsrådet valde att lägga ned sina röster, skriver RT.

Inför omröstningen beskrev USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield Rysslands påståenden som baserade på ”desinformation, oärlighet, ond tro och en fullständig respektlöshet mot den här institutionen [säkerhetsrådet]”.

Rysslands FN-ambassadör Dmitrij Poljanskij uttryckte efter omröstningen att han var ”djupt besviken” över resultatet och förklarade det med att länderna som röstade nej helt enkelt är rädda för vad en internationell undersökning i frågan skulle leda till.

FN sände nyligen en grupp från Internationella atomenergiorganet för att undersöka ryska påståenden om att Ukraina bygger en ”smutsig bomb”, med andra ord en konventionell bomb laddad med radioaktiva ämnen. Enligt inspektörerna hittades inga bevis för att någon sådan verksamhet förekom på de platser man undersökte, rapporterar Reuters.