UTRIKES. Efter att regimen på Nya Zeeland införde förbud mot halvautomatiska vapen har endast 530 av 300 000 lämnats in.

Jacinda Ardern.

Det var i mars i år, efter att Brenton Tarrant livesände medan han sköt runt i två moskér på Nya Zeeland och dödade 49 personer, som premiärminister Jacinda Ardern tog på sig en slöja och meddelade att folket skulle avväpnas.

— Den 15 mars förändrades vår historia för alltid. Nu ändras våra lagar likaså, sade hon.

Mindre än en månad senare blev halvautomatiska vapen, högkapacitetsmagasin och delar av konverterade vapen förbjudna. Vidare infördes en period med amnesti då vapen kunde lämnas in. Det var även tal om att man skulle bli kompenserad för inlämnade vapen, delar och ammuntion.

Myndigheterna visste inte hur mycket det skulle kosta, då de inte visste hur många vapen det fanns bland befolkningen. Polischefen Stuart Nash sa dock att även om det skulle kosta en miljard dollar så ville han genomföra planen.

Det har räknats ut att det finns ungefär runt 300 000 vapen, fördelat på 250 000 vapenägare i landet.

Ardern menade att de nya vapenlagarna kommer att göra folk tryggare men enligt Newsroom ska folk ha stormat vapenbutikerna och köpt just halvautomatiska vapen innan de nya vapenlagarna trädde i kraft.

Nu rapporteras det om att endast 530 vapen har lämnats in och 250 000 invånare är därmed kriminella.

Nicole McKee, från Council of Licensed Firearm Owners, säger att man inte blir tillräckligt kompenserad för att lämna in vapen.

— Vi kräver att bli korrekt kompenserade när vår egendom beslagtas, sa McKee till NZ Herald.

Enligt NZ Herald känner folk sig mer trygga med vapen då Nya Zeeland har större landområden med utspridd befolkning och att det tar lång tid för polisen att komma vid larm.

Källor:
Folket på New Zealand nekter å la seg avvæpne
Government’s firearm buyback scheme gets bigger, more expensive, as new details revealed


  • Publicerad:
    2019-06-14 17:55