CORONAVIRUSET. Folkhälsomyndigheten kräver nu att man stoppar alla plan från Iran till Sverige. Anledningen är att man inte anser att landet gör nog för att stoppa Coronaviruset.

Ett av de länder som förutom Kina och Italien har drabbats hårdast av Coronaviruset är Iran, där till och med landets hälsominister har insjuknat i virussjukdomen.

Trots detta har plan från Kina, Italien och Iran fortsatt att landa i Sverige. Men nu kräver Folkhälsomyndigheten att trafiktillståndet för IranAir ses över, men inte för att Iran har fler smittade än Italien och Kina utan för att man inte anser att Iran gör tillräckligt för att stoppa viruset.

— Vår förhoppning har varit att iranska myndigheter ska ta tag i situationen. Nu har det gått 4-5 dagar. Vi tycker inte det händer något i Iran, vi befarar att situationen förvärras. Om inget händer kan den bli mycket mer allvarlig, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en presskonferens på måndagen.

Folkhälsomyndigheten tror nämligen att det verkliga antalet smittade i Iran är större än vad man uppger.

— Vi har inte fullt förtroende att de iranska myndigheterna hanterar det här på ett sätt som man gjort i Kina. När vi tittar på de siffror som Iran presenterar, antalet dödsfall kontra antalet smittade, så stämmer inte det överens med mönster från andra länder. Vi har all anledning att tro att spridningen är större, fortsätter Carlsson.

Det Carlsson syftar på är att Iran har rapporterat 1 501 smittade och 66 döda, något som innebär att Coronaviruset i Iran skulle ha dubbelt så hög dödlighet som i övriga världen där dödligheten är beräknad till 2 procent.

Transportstyrelsens avdelning för sjö- och luftfart säger nu att man tar Folkhälsomyndighetens uppmaning på stort allvar. Under dagen kommer man att fatta beslut i frågan om IranAirs trafiktillstånd, berättar Simon Posluk från Transportstyrelsen.

— Så snart vi har kommit fram till ett beslut går vi ut med pressmeddelande där vi förklarar mer, säger han, och fortsätter:

— Om vi skulle stoppa flygningar så kommer det vara enskilda människor som kommer i kläm och det beklagar vi. Det är tråkigt och besvärligt men där får vi be dem att ta kontakt med sitt flygbolag och andra som kan bistå dem i den situationen.

Sedan tidigare har en läkare och docent i den judiska tidningen Sydsvenskan krävt att iranier utsätts för riktade insatser av samma anledning. Kina har också anklagats för att mörka antalet smittade, men landet lyckas trots detta göra Folkhälsomyndigheten så pass nöjd att man anser att fortsatt inströmning av människor från Kina är lämpligt.

Uppdatering:

Enligt ett pressmeddelande från Transportstyrelsen har man på Folkhälsomyndighetens inrådan stoppat alla plan från Iran.

—  Vi förlitar oss på Folkhälsomyndighetens kompetens och expertis. De bedömer under nuvarande omständigheter att fortsätta ta emot stora grupper av passagerare från Iran allvarligt skulle försvåra arbetet med att begränsa smittspridningen av coronaviruset och öka risken för en lokal spridning av viruset. Därför har vi fattat det här beslutet, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsen.

Sammanlagt sex avgångar och ankomster per vecka från Arlanda och Landvetter ställs nu in. Detta samtidigt som det finns svenska medborgare i Iran som får svårt att återvända till Sverige.

— Det är många svenska medborgare där, eller personer som har rätt att bo här, som vill hem. De måste få göra det så småningom. Men vår sammanställda bedömning gör att vi ändå väljer att gå med denna hemställan till Transportstyrelsen, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

Källor:
Folkhälsomyndigheten kräver stopp för flyg från Iran
Transportstyrelsen stoppar Iran Air från att flyga


  • Publicerad:
    2020-03-02 16:00