EUROPA. Efter att britterna röstat för ett utträde ur EU i och med Brexit har nu den planerade folkomröstningen i Ungern gällande EU:s flyktingkvoter fått vind i seglen.

I och med att Storbritannien röstade för ett befriande från EU har nu ungrarna fått vind i seglen gällande sin folkomröstning om EU:s flyktingkvoter. Ungrarna vill inte längre vara med om den påtvingade invasionen av asylsökande invandrare, utan planerar istället att sända ett starkt besked till unionen om att de vägrar ta emot fler ”flyktingar”.

Kritiker till det hela menar att folkomröstningen bara handlar om att driva en populär fråga, något som verkar gå hem hos landets väljare just nu. Den ungerska regeringen säger dock att det är dags för EU att ta medborgarnas vilja på allvar, något som förtydligades i och med Brexit.

Ungerns regering har nu en kampanj inför folkomröstningen där de i tunnelbanan, på busstationer och på stora skyltar längs vägarna uppmanar landets väljare att skicka ett budskap till Bryssel om att Ungern inte tänker gå med på att ta emot fler flyktingar mot landets vilja.

– Ett starkare Europa uppnås inte genom åtgärder som påtvingas uppifrån, säger Zoltan Kovacs, talesperson för Ungerns regering.

Han menar att EU:s flyktingkvoter går emot Ungern och ungrarnas intressen.

Beslutet att hålla en folkomröstning togs efter att en majoritet av EU-länderna förra hösten kom överens om att fördela 160 000 så kallade flyktingar mellan sig. Detta för att lätta på bördan för bland annat Italien och Grekland. Men i framtiden hoppas alltså Ungern på att kunna säga nej till att de emot fler asylsökande invandrare, detta med hänvisning till folkomröstningen.

Källa:
Ungern folkomröstar om EU:s flyktingkvoter


  • Publicerad:
    2016-06-29 13:25