Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

För frihet i Finland: Nationalsocialismen lever – Eläköön Vastarintaliike!

Av Redaktionen, 2018-12-06
redaktionen@nordfront.se

FINLAND. Idag på Finlands självständighetsdag genomförde nationalsocialister från hela Norden en demonstration mot åsiktsförtrycket i Finland. Nordfront var på plats och liverapporterade från manifestationen. Liveuppdatering avslutad

Den 6 december firar Finland att det är 101 år sedan landet blev självständigt från Ryssland. Dagen räknas också som landets nationaldag. Detta firas med festgudstjänst, militärparad, konserter och den traditionella patriotiska 612-marschen med facklor i Helsingfors.

Det är också en lämplig dag för nationalsocialister från hela Norden att demonstrera mot åsiktsförtrycket och organisationsförbudet som genomförts mot Nordiska motståndsrörelsen i Finland.

Arrangörsgruppen för den nationalsocialistiska demonstrationen skriver på sin hemsida att ”det nu är oerhört viktigt att visa att det nationella motståndet inte viker ner sig utan istället växer i takt med att systemets angrepp hårdnar”.

Demonstrationen planeras att starta 15:00 lokal tid (14:00 svensk tid) och är öppen för alla som sympatiserar med den nationalsocialistiska världsåskådningen. Förra året deltog cirka 500 personer.

Nordfront kommer att liverapportera om intressanta händelser i samband med manifestationerna under dagen och kvällen. Alla foton nedan tillhör Nordfront.se om inget annat anges.

Liverapportering avslutad

Hyllningsceremonin vid Hjältarnas gravplats på Sandudds kyrkogård är nu över. Därmed avslutar Nordfront dagens liverapportering från Helsingfors och tackar alla läsare som följt oss under dagen.

Vi bjuder på en sista bild där Tyrrunan, symbolen för den i Finland förbjudna Nordiska motståndsrörelsen, hedrar fallna frihetshjältar. Samtidigt har dagens frihetshjältar visat att nationalsocialismen är mer levande än någonsin i Finland.

Eläköön Vastarintaliike!

Uppdatering 18:55

612-tåget är nu framme vid Hjältarnas gravplats på Sandudds kyrkogård, där fallna finska frihetskämpar hedras med bland annat ljuständning och blommor.

Deltagarnas gravljus lyser upp hela kyrkogården och Nordfronts utsända har passat på att besöka nordiska SS-soldaters gravvårdar.

Uppdatering 18:10

Färska bilder från fackeltåget:

Uppdatering 18:00

Nedan kan man se en livestream från dagen, som bland annat täcker den nationalsocialistiska frihetsmarschen. Bakom sändningen ligger Monokulttuuri FM, som inte är kopplat till Nordiska motståndsrörelsen, Nordfront eller Vastarinta, men som tidigare täckt liknande demonstrationer i både Finland och Sverige.

Monokulttuuri FM har också en pågående livesändning från 612-marschen:

Fackeltåget har också börjat röra på sig.

Uppdatering 17:45

Tölö torg håller på att fyllas samtidigt som facklorna har börjat tändas. Nordfronts korrespondenter har svårt att beräkna antalet deltagare, men låter hälsa att det är väldigt många.

Uppdatering 17:32

Nordfronts korrespondenter på plats har nu kommit fram till 612-marschens samlingsplats. Det har redan samlat mycket folk.

Svenska Yle kommenterar samtidigt polisen beslagtagande av swastikafanorna – en symbol som till skillnad från i Sverige är helt legal i Finland. Enligt överkommissarie Seppo Kujala vid Helsingforspolisen beslagtogs fanorna ”med stöd av polislagen och lagen om sammankomst”.

Av de fyra personer som omhändertogs i samband med att polisen beslagtog fanorna var tre fanbärare. På Twitter skriver Helsingforspolisen att frihetsberövandet skedde ”för att skydda mot brott och störande beteende”, men dessa ska inte vara misstänkta för brott enligt Nordfronts korrespondenter.

Samtidigt kommer färska siffror som gör gällande att så många som 450 personer ska ha deltagit i den nationalsocialistiska frihetsmarschen. Soldiers of Odin hade också en god representation i tåget.

Bild från 612-marschens samlingsplats.

Uppdatering 17:15

Med Lindbergs tal avslutat håller den nationalsocialistiska frihetsmarschen på att avrundas. Medan funktionärer packar ihop passar andra på att samla in namnunderskrifter för registrering av det nystartade partiet Folkgemenskap.

Många deltagare avser att fortsätta självständighetsfirandet genom att ansluta sig till det traditionsenliga patriotiska 612-fackeltåget, som förra året samlade åtminstone ett par tusen deltagare. 612-tåget kommer att gå till hjältarnas gravplats på Sandudds begravningsplats, där man kommer att hedra män som stupat för Finlands frihet genom att bland annat tända ljus.

Nordfront kommer självklart att fortsätta rapportera från Helsingfors och det kommande fackeltåget som startar från Tölö torg omkring klockan 18 svensk tid.

https://www.nordfront.se/wp-content/uploads/2017/12/ljus-460x259.jpg

Bild från ljus vid hjältarnas grav från förra årets 612-marsch.

Uppdatering 16:50

Simon Lindbergs tal avslutas med segerhälsningar.

Uppdatering 16:34

Simon Lindberg håller tal nu.

De samlade utbryter i rungande applåder mitt i Lindbergs tal som handlar om att det inte går att stoppa oss eller nationalsocialismen trots förbud, fängelse eller ens med döden.

Uppdatering 16:20

Namninsamling för partibildning sker på platsen. ”Ta tillbaka självständigheten! Fyll i ett kort här.” (Översättning av skylten)

Uppdatering 16:15

Nordfronts korrespondenter på plats hälsar att även kamrater från den danska grenen finns på plats.

Första talaren för kvällen har tagit mikrofonen – Niklas Suomi.

Uppdatering 16:00

Demonstrationståget har nu nått slutdestinationen Mäntymäki park, samma plats som förra året. Här kommer det att hållas tal.

Uppdatering 15:55

Marschtåget går värdigt vidare genom Helsingfors. En handfull skrikande rödingar har släntrat efter längs vägen.

Uppdatering 15:50

Demonstrationståget fortsätter framåt och motståndet är klent.

Uppdatering 15:40

Marschvägen går genom ett rött område, där lokalinvånare har uppmanats att visa sitt missnöje genom att skrika och sätta upp regnbågsflaggor och fredsmärken i fönstren.

Uppdatering 15:10

Chefen för Finland, Antti Niemi, är en av de gripna.

Uppdatering 15:10

Rödingpöbeln vid Hagnäs torg.

Uppdatering 15:05

Tåget är nu i rörelse igen.

Uppdatering 15:00

Oklart läge. Polisen har beslagtagit svastikorna med våld. Tåget har formerat sig igen.

Uppdatering 14:55

Tåget har stoppats av polisen. Tumult har uppstått. Ett par aktivister gripna.

Uppdatering 14:50

Tåget går och slagord ropas som ”Elököön Vastarinta!”

Uppdatering 14:45

Nordfront publicerar inte hakkorsbilderna som något ställningstagande eller åsiktsyttring, utan i rent journalistiskt syfte för att illustrera en händelse som vi anser har ett nyhetsvärde och vi utgår ifrån att även andra medier kommer att visa bilderna.

Tåget har påbörjat marschen.

Uppdatering 14:40

Demonstrationståget ställer upp. Slagord övas. Enligt funktionär på plats är det minst 450 deltagare.

Uppdatering 14:35

Uppställning inför demonstrationen pågår.

Uppdatering 14:25

Även Antifa har dykt upp i närheten av samlingsplatsen.

Uppdatering 14:20

Mängder med poliser väntade på motståndsmännen när de kom upp från tunnelbanan.

Uppdatering 13:45

Delar av Motståndsrörelsens svenska gren rör sig nu ifrån en samlingsplats in mot centrala Helsingfors i sällskap av finska kamrater.

Uppdatering 10:15

 

Foto: Nordfront.se

20 poliser inväntade svenska motståndsmän i hamnen för en grundlig visitation av samtliga personer och bilen samt åsiktsregistrering. Då polisen inte fann någonting fick motståndsmännen åka vidare.

 


  • Publicerad:
    2018-12-06 10:15