HÄLSA: Livets sötma brukar man säga och det är kanske inte så konstigt att vi människor föds med en förkärlek till sötma då vår första mat, modersmjölken är söt. Men forskare har varnat i åratal för hur beroendeframkallande sockret faktiskt är och liknar det vid drogen kokain.

Godis, kanelbullar, läsk, saft, choklad, kakor. Listan kan göras hur lång som helst. Alla dessa livsmedel är proppade med socker, det vet alla, till och med barn. Men sockret finns tyvärr i nästan alla fabriksgjorda produkter. I allt från smörgåspålägg som leverpastej och skinka till pulversåser och färdiga matportioner. Vi är ett sockerberoende folk och många kanske inte ens är medvetna om det då mycket av sockret ligger dolt i vår vardagsmat.

Forskare har i åratal försökt visa med hjälp av olika vetenskapliga försök och tester hur farligt sockret faktiskt är och många liknar det vid narkotikamissbruk. Enligt Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsalas universitet ger sockret vid förtäring upphov till en eufori på liknande sätt som den starka drogen kokain. Trots denna vetskap vägrar myndigheterna att erkänna att man kan utveckla ett beroende till godis och skräpmat.

Sanningen är den att sockret utgör en miljardindustri världen över, och då framförallt i västvärlden. Många av våra vanligaste sjukdomar kan med lätthet kopplas ihop med vår överkonsumtion av raffinerade livsmedel som ofta innehåller mängder av socker.

I en svensk studie som nyligen publicerades i British Journal of Nutrition framgick det att socker sannolikt är farligare för hjärtat än fett.
– Det verkar som om det är viktigare att undvika socker än fett, säger Emily Sonestedt, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet och ledare för studien.


  • Publicerad:
    2011-11-02 00:00